От х:

Днес в x:

Вече попълват декларации за таксата от левче в детската градина

Изображение 1 от 3

    Родители вече са започнали да попълват декларации, че имат адрес в Хасково, за да ползват облекчението в таксата за детска градина от лев на ден. Това съобщиха днес директорки, събрани на съвещание в общината. Очевидно поради присъствието на репортери от всички медии в областния град обаче, след известно изчакване от кабинета на кмета съобщиха, че срещата се отменя.

    Директорките на градини поясниха, че са залепили информацията за облекчението в таксите на входа на детските заведения и бяха категорични, че всички родители са уведомени за гласуваното от ОбС решение. Въпреки това обаче напливът не бил толкова голям, колкото очаквали. В някои детски градини, като 16-а и 17-а например нямало подадена нито една декларация. В други, като градината в квартал „Орфей“ пък имало много подписани декларации, макар не от всички родители. Като цяло обаче не било толкова масово, колкото очаквали от детските заведения. Според директорите на градини това вероятно се дължи на неяснотата дали решението на ОбС ще се приложи изобщо.

    Припомняме, че кметът Добри Беливанов подаде сигнал в прокуратурата за незаконност на решението. След отказа на окръжната прокуратура да атакува в съда това решение, той оспори постановлението им пред апелативна прокуратура Пловдив. Според администрацията решението е неясно и може да се тълкува по няколко начина. В изявление до медиите миналата седмица Добри Беливанов заяви, че няма нужда от негова изрична заповед до директорите на детски градини и отговорността за прилагане на решението е тяхна. В интервю пред Дарик радио обаче градоначалникът заяви, че ще накаже директорка на градина, която събира такса от лев на ден, каквото е решението на ОбС. Звуковият файл още е в сайта на медията и може да се чуе.

    Поради поредната неяснота около размера на таксите групата репортери поиска днес среща с кмета Добри Беливанов, но такава ни бе отказана. Директорката на хуманитарната дирекция в общината Златка Караджова не вдига телефона си на репортер на Haskovo.net, за да ѝ бъдат зададени тези въпроси. Шефката на отдел „Образование“ в същата дирекция пък – Светла Табакова, демонстративно затвори телефона в момента, в който пишещият тези редове ѝ се представи.

    Днес стана ясно също, че много директорки на детски градини са поискали с докладна от общината да изтълкува решението на ОбС и да даде указания как да постъпят. Те се надяват до края на месеца да има яснота за размера на таксите.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Ро
      родител
      29 -5
      16:50, 19 мар 2018
      Как не я е срам директорката на 17-та градина да лъже така?! Миналата сефмица още исках аз и много други родители да подадем екларации и то написани в свободен текст от нас, но ни спряха, защото щели да питат в общината и щели да направят образец! Това е повече от скандално твърдение на въпросната госпожа! Лично аз и много други родители от 17-та градина сме се подписали в подписка , която настоява да се прилага това решение!
      • Ro
        Roditel
        9 0
        20:13, 19 мар 2018
        Да я прилагат тази наредба директорите. Проблема е че е неясна. Постоянната такса остава и се начислява по лев на ден. аз така го разбирам. Но не е само лев на ден, както твърди Таня Захариева. Да им изтълкува тя писмено как да я начислят и няма да има мърдане
      • Ха
        Хасковлия
        2 -4
        08:43, 20 мар 2018
        Много засукани директорки сме имали в Хасково! Не виждам Ана Йорданова на снимката.
      • На
        На заем
        5 -2
        10:53, 20 мар 2018
        Взех на заем от друг коментар едно мнение. Логично ми звучи

        "Ха сега прочетете тая наредба и ако ви се струва, че трябва да платите само лев на ден-пак я прочетете. Никъде не пише, че отпада постоянната такса! Никъде не пише- родителите подали декларация за адресна регистрация плащат "единствено и само" по лев на присъствен ден! Друг е въпроса, че в закона няма "сума" има "храноден" / в различни варианти но става въпрос за пари за храна и "постоянна такса". Пет и шест годишните деца им се начислява само "храноден" не могат да им вземат такса. А такова чудо " СУМА" НЯМА!!! Така, че ако влезе в съда със сигурност пада. Изобщо не закачам процедурата при при приемането, която пък тотално е оплескана.
    • 2
      Бг
      БГ мамa
      24 -4
      16:57, 19 мар 2018
      Абсолютно вярно е това! Моето дете също е в тази градина, аз също се подписах в подписката , аз също желаех да подам такава декларация , но домакинката ме върна със същия предлог Защо лъже тази г-жа Тенчева е друг въпрос.
    • 3
      Ах
      ах какъв резил
      29 -9
      17:02, 19 мар 2018

      Кмета кой очаква да свърши неговата работа?Защо държи директорките на детските градини в шах като те нямат вина за ситуацията?Голям резил на общината, на луди направиха родителите.

      • Ха
        Хасковлия
        7 -2
        10:36, 20 мар 2018
        Кмета си е много прав, че така приета наредбата е пълна с неясноти. Днес като поисках в детската градина декларация за да попълня за детето си самата служителка в градината ми каза, че и на тях не им е разяснено за кои групи ще важи, дали за всички или за предучилищните нямало да важи. Изобщо много популистко приемане на една наредба без да е разяснено дори на служителите за какво иде реч.
        Сега всички скачате срещу този кмет (далеч съм от мисълта, че е китка) въпреки, че той не е против намалянето на таксите, а просто иска да е добре разяснено защото после пак той ще е виновен. А, че феодала ги вдигна без да има нещо насреща за тия пари се мълчи.
        Така, че хубаво е, че общинските съветници искат да направят нещо добро за децата ни ама да го формулират както трябва така, че да не може да се тълкува по най-различни начини. Те това нещо бори кмета, а не самото намаляване. Ама едните не искат да си признаят грешката и да я поправят, а другите използват ситуацията за да плучт по сегашните докато при предишните се облажваха и мълчаха като мишки
    • 4
      До
      до кмета
      29 -9
      17:03, 19 мар 2018

      Г-н Кмете, проблемите не се решават като се скриеш в кабинета.

    • 5
      Ро
      родител123
      24 -18
      17:08, 19 мар 2018
      Попитайте г-жата Таня Захариева, тя мъти водите на общината и в града, на Дилянчо приближената? Махайте се гербажии, омръзнахте на народа......
      • Не се пиши родител123 а пиши аз съм Табакова на Жоро гелчето момата. Каква политика видя тука , ма оуууу. става въпрос за моите пари- аз плащам данъци ти да си държиш мършавия дирник на топло в общината и ще ми обясняваш и ще ми взимаш по малко пари за бърливите градини. Писна ми от вашите политике - герб мерб , беливанов меливанов- аз съм данъкоплатец и ще ми служиш злобно чиновническо изчадие. И г-н кмете, кажете на тъпите си хейтъри да спрат с коментарите срещу нас хората от града. ДА искаме да плащаме по лев на ден и това е истината. Хич не ми пука коя госпожа ви мъти на вас главата и общината.
    • 6
      Ma
      mama
      14 -14
      17:11, 19 мар 2018
      Аз на тая въдица пусната от ГЕРБ няма да се хвана! Популистко решение! Защо тези пари да не се дадат за по- добра среда на децата. Нашата градина се нуждае от ремонт, завиждам на децата от ремонтираните градини. Защо да не се дадат тези пари за ремонт на сградата? Това сиромахомилство ми идва в повече
    • 7
      Ра
      райна княгиня
      15 -10
      17:14, 19 мар 2018
      Какви директорки,бе хора?!Без заповед от кмета не могат да вземат такси,общинският съвет да не се изживява като законодателен орган.Захариева за пореден път се изложи,както и останалите.Много зле,много.jY
    • 8

      Смятам че след тази каша имам всички основания да искам този човек вече да не е кмет.Каква е процедурата да му се поиска оставката?Това е разиграване, криене, лъгане, пълен хаос.Така не се управлява.Да си отива, направете каквото е необходимо за да се махне.Герб едно време твърдяха че имат воля.За какво имат воля Герб и само на приказки ли я имат.Ние вече отдавна на лозунги не вярваме.Какво следва Герб?

      • Ха
        Хасковлия
        7 -1
        11:15, 20 мар 2018
        Как каво следва. Следва Герб да постъпят мъжката (стига да могат и да не са ...) и да излезнат и да кажат : "Да приехме една наредба с цел намаляне на таксите в детските градини, но не я доизяснихме като трябва и затова може да се тълкува по много начини. Затова сега ще пуснем едно разяснение за да е ясно на всички включително и на служителите в детските градини.
        Така, че кмета колкото и да не го бива не я е забъркал той тази каша, но просто е неудобен и затова си бършат ръцете с него.
        На всички е ясно че на управляващите им се иска просто кмет марионетка няма какво да се заблуждаваме. Затова приемат такива недомислици за да могат после да го изкарват виновен.
        Затова според мен Захариева ли или някой друг да излезнат и да разяснят, че дете което ходи 10 дена на градина плаща 10лв. ако ходи 20 дена плаща 20 лв. и, че това да важи за абсолютно всички деца в детските заведения, а не само за най-малките без предучилищната. Или пък ако не е така да кажат как е
    • 9
      Ма
      майка
      16 -14
      17:20, 19 мар 2018
      Всичко до което се докоснат ГЕРБ мирише на гнило. Вън от общината. Голям резил.
    • 10
      Ро
      родители
      20 -10
      18:09, 19 мар 2018
      Кой съветник забърка тази история та ни полуди и нас родителите и децата ни.
      • Съ
        съмнявам се да си родител
        13 -13
        18:14, 19 мар 2018

        Защо са ти виновни на тебе общинските съветници?Те искат да ти намалят таксата.Личи си че си от общината.

      • Ма
        малко знаещ
        9 -4
        08:13, 20 мар 2018
        Съветник е леко казано това са групата на ГЕРБ тъй като кмета не играе на хорото им на глупостите който вършат сега се чудят как да го махнат те самите а пишещите против кмета са герберчета долни да Таня Захариева е взела по някакъв си начин диплома за юрист но е босичка и голичка като юрист и не и достига доста да кове наредби и закони така не се променя наредба трябва всичко да е изпипано и тогава да прави промени тя просто незнае какво променя
    • 11
      Ха
      хаховец
      19 -3
      19:21, 19 мар 2018
      Шефката на отдел “Образование” в същата дирекция пък – Светла Табакова, демонстративно затвори телефона!!!! Тази за каква се взема??? Тя нали уж вече не била началник на отдела, още ли се има за такава?
    • 12
      Лу
      Луди хора
      7 -3
      20:46, 19 мар 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Da
        Davidkovo
        11 -5
        21:27, 19 мар 2018
        Емилия чака да се върне на бял кон пак началник,но ще е началник на нивата.гербавите четвърти мандат няма да има мечтите са безплатни.
    • 13
      Лу
      Луди хора
      5 -6
      21:45, 19 мар 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 14
      Gi
      GILOTINA
      1 -3
      12:49, 20 мар 2018
      Както в цялата територия българия (защото няма вече такава държава), герб=некомпетентност ипростащина
    • 15
      Гр
      градски
      3 0
      11:21, 21 мар 2018
      Точно така. Аз не мога да разбера тоя кмет иска ли или не иска да се плаща по лев на ден. В едно интервю две версии дава. Като иска, да впрегне ония капацитети дето са му експерти и да изработят как трябва да е, щом не му харесва както е! Няма какво да чакат на готово някой да им го направи!
    Последни новини