От х:

Днес в x:

Доброволци от ПМГ рисуват приказни герои в Центъра за обществена подкрепа

    Да си социално ангажиран, да следваш кауза, да даряваш доброволен труд в името на усмивките, за да стане светът на децата по-пъстър и уютен. В името на тази кауза ученици от Математическата гимназия в Хасково работят в Центъра за обществена подкрепа.

    Младите хора са от школата по изкуства “Шарено“ с ръководител Христина Пецова към гимназията и работят по проект “Твоят час“. Всеки четвъртък следобед, след часовете в училище, те прекарват още няколко в Центъра. Рисуват приказни герои, любими анимационни персонажи в коридора на социалната структура.

    Добрата кауза. Това е привлякло към идеята 11-класничката Александрия Иванова, която е сред доброволците художници.

    Идеята да се превърне в по-уютно място за децата с красивите рисунки по стените е на управителя на ЦОП Катя Милушева, която се сеща за работата на „Шарено“, а и понеже самата тя е възпитаник на Математическата гимназия в Хасково, решава да потърси съдействие именно от там.

    В момента социалните услуги в Центъра ползват 50 души. Специалистите работят с деца, жертви на насилие, деца с увреждания, но и с техните родители и обкръжението им, за да е максимално ефективен крайният резултат.

    „Рисунките на „Шарено“ са така подбрани, че да носят радост, да подпомагат терапиите ни. Персонажите са свързани с различните етапи на развитие на децата, с емоционалното и интелектуалното им израстване. Затова се възприемат от посетителите в центъра много добре, децата се радват на картините по стените, макар все още те да не са завършени“, казва Катя Милушева.

    „За мен като учител е вдъхновяващо да работя с тези деца. Много се радвам, че прегърнаха идеята и много се гордея, че сме в един екип. Защото те отделят от своето свободно време и абсолютно доброволно идват, за да направят по-шарен света за други деца“, казва Христина Пецова.

    Освен закачливите персонажи обаче, на част от стената ще бъде изрисувано и човечето от логото и изписан номера на Националната телефонна линия за деца 111 116.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      ..
      ..._1521177927
      16 0
      07:25, 16 мар 2018
      Браво!❤
    • 2
      Бр
      браво!
      9 0
      12:55, 16 мар 2018
      Браво , деца!....."Ако до всяко добро същество , застане поне още едно..." , както се пееше в песента!
    Последни новини