От х:

Днес в x:

Уникална бактерия откриха учени от БАН в сирене от Златоград, може да стане новият хит в пробиотиците

Нов вид лактобацилус откриха в Института по микробиология в БАН, съобщава БНТ.

Учените са изследвали домашно приготвен катък и бяло саламурено сирене от Златоград, в които открили новите млечнокисели бактерии. Освен, че са полезни за здравето, те произвеждат и други полезни вещества.

В Института по микробиология имат за цел да изучат целия потенциал на всички млечнокисели бактерии и да се опитат да създадат нов клас функционални храни. От първостепенна важност остава работата върху приложението в на новооткритите бактерии в нови и полезни за здравето храни, които могат да бъдат разработени с тяхна помощ.

 Учените от Института вече са разработили нови пробиотици, които имат антибактериално действие.

За работата са необходими оригинални проби, които пристигат от различни краища с помощта на страната, но е задължително истинското мляко, заквасено в домашни условия, във високопланински местности. Така в лабораторията попада и бяло саламурено сирене от района на Златоград, което до този момент никой не е изследвал. Въпреки високото съдържание на сол и дълго зреене, там има много жизнени млечни бактерии, обяснява доц. д-р Светла Данова от лаборатория "Генетика на млечнокиселите бактерии", цитирана от БНТ.

„Открихме плантарум, лактобацилус плантарум, който произвежда активни вещества метаболити, които са способни да държат настрана патогенни бактерии и плесените“, обяснява доц. д-р Данова.

Лактобацилусът е толкова устойчив на екстремни условия, че е способен да мине през стомаха и да колонизира чревната лигавица срещу вредни бактерии. Учените изненадващо се натъкват и на друго. Метагеномните анализи показват, че българското саламурено сирене и катъка съдържат неидентифицирани до момента видове бактерии, които са признати за пробиотични, произвеждащи полезни за организма вещества.

Учените тепърва ще опишат свойствата на новия вид млечнокисела бактерия, която вероятно ще бъде кръстена на планината на Орфей, както са известни Родопите. 

СмолянБГвестинет

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ве
    Веселка
    0 0
    17:32, 18 мар 2018
    Живея в Латинска Америка и ми е ужасно обидно, когато фирми като Данон правят реклама на кисело мляко като "йогурт гриего". Т.е. гръцко. За голяма част от света йогурта (т.е. киселото мляко) идва от Гърция. И дори в български кулинарни страници съм виждала явно преведени рецепти, в които пишат "една чаша йогурт". А това всъщност е кисело мляко. Когато питам чужденци дали знаят от къде идва този йогурт всички казват Гърция :(
    • Ми
      Михаил
      2 0
      01:03, 19 мар 2018
      Не се обиждай Веселке,йогурт не означава кисело мляко.А кисело мляко се прави само у нас...За да правиш кисело мляко в Америка трябва всеки ден да ти носим със самолет закваска от България.
Последни новини