От х:

Днес в x:

Полският президент сравни еврочленството с окупациите в миналото

Полският президент Анджей Дуда разкритикува членството на страната си в Европейския съюз в реч по повод 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша. Дуда припомни подялбите на Полша между Русия, Австрия и Прусия, които продължили 123 години, от 1795 до 1918 г..

"Днес имаме една суверенна и независима Полша, която според мен ще бъде държава, където се живее все по-добре и по-добре. Говорете за това на децата си. Защото често пъти хората ни питат: "За какво ни е Полша? ЕС е най-важен", заяви Дуда 

"Нека всички тези хора си спомнят за 123-те години на подялби. Тогава също е имало хора, които са казвали: може би така е по-добре, няма да има повече караници, размирици, въстания, войни, авантюри, конфедерации, най-после ще имаме мир", каза Дуда.

После тези хора "бързо разбраха, че войните продължават, че авантюрите продължават, но вече нямаме никакво влияние, вече не решаваме сами, а някъде далеч оттук, в далечни столици се решават делата ни, вземат се парите, които сме спечелили с труда си, и всъщност работим в чужда полза", допълни полският президент.

Анджей Дуда член на консервативната партия "Право и справедливост", която управлява Полша от изборната си победа през октомври 2015 г.  Оттогава отошенията на страната с ЕС са обтегнати. Заради спорните реформи на съдебната система Брюксел задейства срещу Полша неизползвана досега процедура, която може да доведе до санкции, включително лишаване на Полша от правото й на глас в заседанията на Европейския съвет.

Полша е член на ЕС от 2004 г. Тя е най-големият бенефициент на средства от европейските фондове с около 10 милиарда нето на година след приспадане на вноската й в бюджета на ЕС, отбелязва АФП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини