От х:

Днес в x:

3 години условно за шофьора на Аудито, погубил Никол и Даяна

    Условна присъда от 3 г. с изпитателен срок от 5 г. получи хасковлията Делян Делчев, прегазил с лекия си автомобил Ауди двете момичета Никол Щерева и Даяна Янакиева край ханче „Клокотница“. Той ще бъде лишен от право да управлява автомобил за срок от 5 г., постанови днес председателят на 3-членния съдебен състав Миглена Тянкова.

    Това е крайното наказание, което по закон беше намалено с една трета, тъй като 37-годишният хасковлия призна вината си, както и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт.

    Делчев беше признат за виновен, че по непредпазливост е причинил смъртта на двете момичета на 15 и 16 г. Девойките загинаха при катастрофа на 29 юли 2016 г. по пътя между Хасково и Е-80. Тогава те бяха прегазени с нерегистрирания си мотопед от лекия автомобил Ауди А6, шофиран с висока скорост от Делян. Според изготвената експертиза по делото специалистите установили, че автомобилът се е движил с близо 120 км/ч, което с около 30 км/ч над разрешената скорост. В съдебната зала стана ясно обаче, че в кръвта на момичетата е установена малка концентрация на алкохол. При водачката Даяна са отрити 0.19 промила, а при приятелката й Никол – 0.43 промила, но те са под допустимите 0.6 промила.

    Днес в съдебната зала на Хасковския окръжен съд присъстваха съученици и приятели на загиналите момичета, бивши възпитанички на хасковската ПМГ. Гимназистите настояваха за справедлив процес, за което в социалната мрежа беше публикувано отворено писмо. Още преди преди даване ход на делото съдия Тянкова прикани учениците да кажат какво ги кара да мислят, че съдът няма да произнесе безпристрастна присъда. Никой от гимназистите обаче не се осмели да обясни.

    По време на процеса беше разпитана приятелката на Делян – Миглена Иванова, с която живеят на семейни начала и имат 6-месечно момче. Тя заяви, че бебето им има сърдечни проблеми и страда от микроцефалия, заради което не е ясно дали ще може въобще да проходи. „Всеки ден сме по доктори, сама няма да мога да се справя нито финансово, нито морално“, заяви през сълзи майката.

    В пледоарията си прокурорът по делото Валентина Радева-Ранчева поиска наказание от 4 г. и половина, които да се намалят с една трета. Защитниците на родителите на загиналите момичета – адвокатите Милен Тенев и Кирил Керанов искаха максимумът от 9 г. затвор, който по закон трябва да се намали на 6 г.

    Защитничката на Делян – адвокат Дянкова, пледира за минималното наказание от 4 г. затвор, което да се намали на 2 г. и 8 м. Юристката заяви още, че условната присъда би има също превъзпитателен характер. „Идеята на наказанието е с цел поправяне, а не отмъщение“, каза адвокатката, допълвайки, че осъзнава болката на родителите, загубили децата си. Тя обаче допълни, че те не са осъществили родителски контрол, допускайки двете момичета да се качат на мотопеда без регистрационни табели и без книжка.

    В дадената възможност за последна дума Делян Делчев промълви, че съжалява за случилото се. Той обаче не се осмели да погледне в очите родителите на Никол – Магдалена и Антон Щереви, които присъстваха в залата и по време на целия процес беше с наведена глава.

    След оттегляне за съвещание и произнасяне на присъдата съдия Миглена Тянкова обясни подробно мотивите си за решението. Тя заяви, че превес са дали смекчаващите по делото обстоятелства над отегчаващите, взет е под внимание и фактът, че бебето им е болно.

    Присъдата на Окръжния съд в Хасково подлежи на обжалване пред Апелативния в Пловдив.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (62)

    • 1
      Em
      emc2
      6 -93
      15:08, 15 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Га
      Галя
      138 -13
      15:12, 15 мар 2018
      Ех, още малко той ще е жертвата?!
      Прави се пред мацката на голям шофОр с 20-годишното си ауди и уби две момичета...
      Кой му е виновен? Ако е мъж да си излежи присъдата, която трябва да бъде минимум 10години в затвор! А не да реве, че съжалява. Да бил мислил отначало, преди да се направи на гъзар! Мислете, бе, тъпаци - завои има, колоездачи, мотори, пешеходци.
      Безопасността е на първо място, но нали трябва да дрифтии, да му порасне оная работа, че е комплексар. И там скоростта не е ли 60-70?! Какво го оправдавате, че 30км били нищо, да те смачкам аз с 30км да видим дали ще оцелееш?? ДО адвокатката му: човек се поправя преди да вземе книжка, учи как се кара и да се спазват правилата. В противен случай всеки може да убива и да му простим ли?? Отмъщение - не, но наказание да. Отмъщение ще бъде , ако бащите на момичетата го убият на площада! Дори би имало поучителен характер и другите като него да внимават, а сега ще се вдъхновят , че са безнаказани и ще продължават да мачкат и убиват, разбрахте ли, адвокатКЕ?!
      • Да
        Дам
        46 -75
        15:45, 15 мар 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Мм
        ммдааа
        62 -9
        19:15, 15 мар 2018
        и как сложената каска щеше да паси децата от дрифтаджията навлязъл в тяхното платно на завой? Ако на тяхно място беше друг изряден моторист, щеше ли да е жив? Хайде да не се опитваме да оправдаваме явната арогантност на пътя причинила неимоверна мъка на хората!
      • Да
        дам
        14 -10
        09:16, 16 мар 2018
        Ти правилника за движение по пътищата знаеш ли???? Да може би нямаше да ги спаси, но дай тогава и без книжки да караме бе, то книжката ли кара колата или човека.....Както казах по горе, ще го кажа пак защото май четеш избирателно. ДА шьофора трябва да бъде наказан със затвор не с тия смешни условни присъдим, НО не само той има вината в цялата ситуациа. Спрете да бъдете пристрасни, а гледайте обективно на нещата. Защото ако върнем всичко от началото и тези момичета ако спазваха закона нито щяха да бъдат там, нито щяха да са починали в този момент. Най много тоя с аудито щеше да се е умачкал и това е. И да те светна дрифт с куатро не се прави, ама от къде да знаете.....
      • Ха
        Хасковлия
        14 -1
        14:36, 16 мар 2018
        Интересно ако на мястото на моторчето беше валяк дали валякчията щеше да има вина за смъртта на пътуващите в Аудито, защото щяха да ги събират с лопати в кофи?
    • 3
      Ва
      васил
      73 -15
      15:32, 15 мар 2018
      този довечера ще пие и ще се радва дано не тръгне и да шофира може и заря да направи -съдии и адвокати трябват на дръвника
    • 4
      Бо
      Боклуци
      84 -6
      15:43, 15 мар 2018
      Ебаси жалката кочина в която живеем, бял ден да не видите маймуни мръсни и долни!
    • 5
      An
      Anonymous
      61 -3
      15:48, 15 мар 2018
      Един човешки живот струва 2000 лева, така ли? През тези 5 години изпитателен срок този мъж няма да направи нищо нередно, защото знае какво го очаква! Ще избяга в чужбина както повечето!!!
    • 6
      Ня
      няма такава държава
      83 -9
      15:51, 15 мар 2018
      Колко ли е хонорарът на съдебния състав за да издаде такава присъда
      • Кр
        Кремена
        6 -1
        15:22, 16 мар 2018
        Доста са дръпнали боклюците
    • 7
      Ян
      Янков
      69 -9
      16:42, 15 мар 2018
      Не мога да повярвам!
      Имам усещането ,че съдиите са получили заповед, такива дела, с голям обществен интерес, да се решават в полза на убиеца! Да, убиеца ! Защото този човек, дори и по непредпазливост е УБИЕЦ.За да се мачка народа, да не вижда никаква надежда, да е без самочуствие.
      ОМЕРТА ОМЕРТА ОМЕРТА
      • Ku
        kuma lisa
        5 -1
        20:22, 16 мар 2018
        Повярвай Човече --- за жалост това е истината , на тези географски ширини е така , всичко си има ЦЕНА , всеки си има етикет на врата /обърнат/трябва да се досетиш за написаната цифра ....Живота на населението не струва пукната пара !!! Прочетете този сайт и ще намерите много отговори ....................bgsviat.narod.ru/index.htm -- Планът Ран-Ът -- Програмата за разорение на БЪЛГАРИЯ !!!!
    • 8
      Пе
      ПЕТКИН
      57 -5
      16:43, 15 мар 2018
      Защо само условна присъда? Трябва и награда! За мъжество! Нещастник!
    • 9
      Аа
      аааааааа
      89 -6
      18:00, 15 мар 2018
      Аз също съм баща на ено момиче.И то е целият ми живот.Ако някой го убие по такъв начин,ще го застрелям.Казват,че са били с мотор!Добре!А какво прави колата в тяхното платно!?И то с тази скорост!!!Ами ако там беше някой друг с книжка,сиреч правоспособен водач,дали книжката щеше да го спаси!?Та от удара се беше откъснал целият заден мост на колата!!!Ударът е бил с голяма скорост и зверски!Този изобщо не е могъл да контролира колата.Затова е убиец!И затова бих го убил,защото е отнел целият ми живот.А какво ще стане после с мен?Не ми пука,аз и без това без дъщеря си няма да мога да живея.Но преди да умра,стрелям!
      • Ми
        мисс
        49 -3
        18:51, 15 мар 2018
        Докато в тая държава не се върнат Крумовите закони, няма да се оправим. Криворазбраната демокрация ей до това води - умират деца и възрастни хора по пътищата и никой не може да ги предпази.Аз също бих постъпила като вас - няма ли ги децата ми, няма и живот за мен, ама поне убиеца ще е справедливо наказан.
      • No
        Nostradamus
        2 -8
        01:28, 16 мар 2018
        Кой Крумов закон, мисс, регулира ПТП-тата? Моля за... Виж коментара
    • 10
      Дя
      Дядо Щукар -зоодоброволец
      51 -4
      18:45, 15 мар 2018
      Е то че в държавата ни няма правосъдие е ясно вече от много години ама пък и този случайе СУПЕР Как може при двама УБИТИ да има условна присъда Е това вече е върха на правосъдието Обеснявам си случая така Тази МЕГЛЕНКА е получила някаква доста тлъста сума или второ сигурно е завършила право с оценка 2,01 Това е връх на некомпетентност РЕЗИЛ голям РЕЗИЛ за съдийката Пожелавам и две4те момичета да я посещанат редовно в СЪНЯ и
      • Ха
        Хасковлия
        2 -1
        14:39, 16 мар 2018
        Успехът и по диплома е доста над тази оценка. Така, че остава първото.
    • 11
      Ми
      мисс
      60 -4
      18:45, 15 мар 2018
      Тя, съдийката с цялата си наглост, ще пита децата защо според тях съдебната система е корумпирана? Като си легне довечера тази госпожа, с каква съвест ще затвори очи и ще заспи? Една година мина, а снимката на катастрофата е още пред очите ми. А ако беше нейното дете? Някой човек, когото обича? Как в тая скапана държава не се намериха 20 човека дето да са честни и да работят в полза на хората? Срам и за съдийката, и за прокурора и за адвоката на подсъдимия.А за тоя мизерник, убил 2 прекрасни деца - оня горе всичко вижда и не прощава.
    • 12
      То
      Това е голямото убийство
      75 -3
      18:48, 15 мар 2018
      Виждате ли децата как са навели глави? Защото са на погребението на България!
      • Ми
        мисс
        47 -3
        18:53, 15 мар 2018
        Най-точният коментар до тук! И тези деца ще живеят с тази грозна истина до края на живота си.
    • 13
      Ив
      Иван Райчев
      33 -5
      18:50, 15 мар 2018
      Линч за убиеца. Лека пръст на момичетата.
    • 14
      Мм
      мм
      33 -5
      18:55, 15 мар 2018
      В България явно убийците са на почит.
    • 15
      Мн
      Мнение
      46 -4
      19:05, 15 мар 2018
      Можеше да сложи ефективна присъда и ще издържи на всички инстанции!А това,че е задавала на децата въпроси е цинично!
    • 16
      Яд
      ядосан
      29 -3
      19:23, 15 мар 2018
      срамота при два трупа,,,,,,,
    • 17
      Ds
      dsadas
      19 -16
      19:25, 15 мар 2018
      От едната страна две момичета на по една бира, без книжки и без каски, а от другата един дето се прави на гъзар пред приятелката си и се опитва да вземе завой, на който има ограничение 30, със 120. Присъдата не е справедлива, да, но и родителите са за наказание.
    • 18
      Ни
      Никодимчо
      32 -5
      19:32, 15 мар 2018
      И изводът е - може да си убиваме безнаказано.
      Деца, изчезвайте от територията, тази държава не ви заслужава!
      • Ха
        Хасковлия
        3 -1
        14:42, 16 мар 2018
        Към това трябва да се добави " Да ти е съдия по делото - Миглена Тянкова"!
    • 19
      7-
      7-мак от сряда
      13 -25
      20:27, 15 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 20
      Ма
      Майка
      31 -2
      20:27, 15 мар 2018
      Моли се на Господ никога,ама НИКОГА такова нещо да не ти идва на главата- нито пряко, нито косвено!!!


      Бог да пази децата ни! Няма нищо по лошо от това родител да погребе рожбата си.
    • 21
      Дя
      Дядо Щукар -зоодоброволец
      11 -7
      20:34, 15 мар 2018
      Иван Райчев казва ---ЛИНЧ за УБИЕЦА Кой да го линчува бе Райчев като всички са страхливи ПОСЕРКОВЦИ най вече бащите на момичетата
      • Ан
        Анонимен
        9 -4
        02:12, 16 мар 2018
        От къде знаете че са Посерковци?Да не би Вие да сте такъв?Не дай боже Вие да сте на тяхно място,тогава ще Ви питам кой е Посерко.Какво ще направите,от страни е много лесно "Посерич".
    • 22
      Об
      Обективен
      12 -32
      21:00, 15 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Мм
        ммдааа
        26 -4
        05:36, 16 мар 2018
        стига сте спекулирали с това че децата са пили! Шофьорката е имала 0,19 в кръвта си. Това става и от една чаша боза, да не говорим, че е далеко от позволената доза. Пиете по две бири и сядате да карате, а ма сега плюете по децата. Срама нямате ли?
      • Да
        дам
        8 -15
        09:22, 16 мар 2018
        Нямаме! Стига сте ги защитавали, като са не по мал... Виж коментара
      • Vv
        vvv
        21 -1
        09:30, 16 мар 2018
        Да "тея" двете са били без каски и нерегистриран мотопед...... и тоя като видял нерегистриран мотопед решил да ги омачка с пълна газ в НАВЛИЗАЙКИ в другото платно....ами що не си е карал в платното и да ги остави да си карат .... ами , ако бяха с колелета защото това е парк КЕНАНА, тогава какво щеше да кажете за родителите.... що са дали на децата си колела да карат???? Я СТИГА ПРОСТОТИИИ.... ИМА ПТП с навлизане в отстрещно платно на движение.... там и трактор да имаше сблъсъка щеше да е неизбежен след като дрифтаджията вече е бил във фаза.... ама , що не си гледа болното дете ами е излезнал да се прави на пилот....????
      • Да
        дам
        7 -12
        09:59, 16 мар 2018
        Айде да спреме с думичката "ако".....значи тоя с А... Виж коментара
      • Об
        Обективно погледнато
        0 -1
        09:29, 17 мар 2018
        "Обективния" господ е бил несправедлив и не особено щедър с теб относно даването на разум.Опосност за движението са тези които искат нарочно да блъскат. Как можа до го роди това главата ти пък и до го напишеш? "Дам" чувал съм че така се нарича мястото където живее добитъка какво друго да кажа пълна каша е в главата ти човече. Каски и брони дори да имаха резултата щеше да е същият при тези условия 120 км в насрещното . Родителите имат вина и те са получили най-тежката присъда без право на обжалване. Но истинския виновник не. И понеже все повече хора са лишени от съвест съмнявам се че ще има угризения за престъплението което е извършил.Което би било някакво малко утешение и усещане за наказание.
    • 23
      Уж
      УЖАС
      26 -2
      21:11, 15 мар 2018
      Няма ли някой да предложи промени в тоя НПК, за ***** ** пътя, или убийство и каквото и да друго престъпление, при което се отнема човешки живот, трябва да има истински процес, а не формален, съкратен и т.н., да няма възможност да се намалява наказанието, предвидено за такова престъпление. Как може да има два отнети човешки живота и да бъдеш снизходителен към извършителя, защото е признал фактите по обвинението. Празно правосъдие, без никакъв резултат, защо тогава се харчат толкова много средства за експертизи. Не разбирам защо в България, целта на всяко правосъдие е да се облекчи съдебната процедура, явно е за сметка на крайният резултат, който в случая е нулев.
      • Ив
        Иван Минков
        12 -2
        09:48, 16 мар 2018
        Единственият истински съдебен процес е чрез съдебни заседатели, които определят наказанието, съдията само трябва да прецени предварително има ли извършено престъпление по внесените от прокуратурата обвинения!
    • 24
      На
      НАБОРА
      34 -2
      21:21, 15 мар 2018
      Ударът е станал на ръба на асфалта - непосредствено до банкета. Следата от удара още личи. Колко каски трябва да сложиш на главата за да оцелееш след удар при който се къса болта, който държи левият тампон на моста към купето?
      Децата са се оказали на неподходящо място в неподходящ момент. Да чува Господ и окриля. Спасение от такива "майстори" на волана няма.
    • 25
      Ня
      Няма думи
      29 -1
      21:24, 15 мар 2018
      Е Тва ни е държавичката!!! По лесно е да трепеш от колкото да крадеш !! Тея дето трепят условни, а тези дето крадат от немотия в пандиза !!! Що ??? Щото наемат пара за адвокат !
    • 26
      Гр
      градски клюки
      34 0
      22:04, 15 мар 2018
      Хора без морален начин на живот, раздават правосъдие, дават уроци по морал и ръководят провосъдието. Безсрамие, лицимерие и пошлост. Мир на праха на децата.
    • 27
      Има едно правило, което хората се правят, че не знаят. Когато съдиите не съдят справедливо, това го прави Бог. Свързано е с проклятията, молбите и страданията на хората. Ако някой мисли, че се е измъкнал, само се самозаблуждава.
    • 28
      Ер
      еро
      14 0
      22:51, 15 мар 2018
      Ако съм на мястото на тия нещастни родители направо ще взема най-тежката амфибия на Папата и този пишман сътезател ще го мачкам докато потъни под асфалта! После само изпитателен срок.
      Око за око!
    • 29
      Ба
      Бай Ганьо
      5 0
      00:29, 16 мар 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 30
      Ня
      Някакъв там
      5 -10
      01:42, 16 мар 2018
      При такъв случай по щатското законодателство шофьо... Виж коментара
      • Ив
        Иван Минков
        9 0
        09:54, 16 мар 2018
        не ядем доматите с колците!!!
        единственото наказание, което би носил един настойник, това е административното, или го глобяват, и/или му отнемат правата!
      • Мд
        Мда
        0 -3
        12:15, 16 мар 2018
        Не си прав Иване. Много зависи как може да бъде изтълкуван закона. Веднага ти давам пример: чл. 122 урежда убийството по непредпазливост. Наказанието е лишаване от свобода до 3 години, стига да не е извършен по особен начин - чл. 122, ал. 2, а именно чрез огнестрелно оръжие, отровно вещество или жертвите са 2 или повече. Основание за това третиране е факта, че липсва субективния елемент при причиняването на смърт-умисълът.
        Така, че с тия фрази с доматите не вървят!
    • 31
      Ст
      Станислава
      18 0
      01:49, 16 мар 2018
      "Образовани" хора, без капка морал и човечност, раздават правосъдие!? Нищо и никой не остава ненаказан в този живот, по един или друг начин, но загубата си остава загуба за цял живот! Почивайте в мир!
    • 32
      Ху
      хуанн
      8 0
      07:06, 16 мар 2018
      нека да бьде смьрт за тази садиика да е обезглавят
    • 33
      Sa
      Sali Kocha
      13 0
      08:24, 16 мар 2018
      Това положение в държавата е заради тайните ложи, които заедно с плъховете, които ги управляват мачкат народа за да му покажат, че е по-лош и от куче и не заслужава справедливост. Това е хилядолетна война, като се почне още от преди падането под турско робство, жалко за народа, който е прост и не чете и не се образова и като има избори гласува слепешката или ходи за гъби в гората. България е загубена и унищожена от кръвопийци.
    • 34
      За
      Засегнат
      10 0
      10:41, 16 мар 2018
      Безхаберие на родителите, липса на цености при децата, корумпиран съд, убийци се разхождат на свобода,слаба държава , слаб народ. Скръб , мъка и сълзи. Всичко ще свършва така за някой по-рано, за други по-късно не зависимо колко са ви проядени душите от жаждата за повече власт и пари.
      Потоп и всичко отначало!
    • 35
      Ch
      chi
      7 0
      12:49, 16 мар 2018
      Това не е справедливост!
    • 36
      Аа
      АА
      10 0
      13:22, 16 мар 2018
      Три години условно за Делян , три години условно за полицай Тръпков . Няма правосъдие в този държава . Голям срам .
    • 37
      Ср
      Срамувам се че съм българка
      11 -1
      15:27, 16 мар 2018
      Не видях нито един коментар относно мистериозното бебе - то е на 6 месеца, а катастрофата стана преди 1г и 6м. Всичко за мен е добре направена стратегия да бъде смекчена присъдата на боклука - веднага са направили бебе, като знаят, че тези дела се точат дълго и в момента берат плодовете на тази брилянтна идея. Фалшиво медицинско и фалшиви сълзи. Гнусна история. Жалък народ.
    • 38
      A
      A
      4 -7
      18:19, 16 мар 2018
      Прокуратурата няма ли да се самосезира и да потърси отговорност от родителите,разрешили на децата си да управляват незаконен мотоциклет и това тяхно безхаберие довело до фатален инцидент????
    • 39
      Дж
      Джемил
      3 0
      23:33, 16 мар 2018
      Защо трябва да си наема адвокат .При условие, че приемам всички обвинения отправени срещу мене .
      И че си признавам вината ??????
    • 40
      Мд
      Мдам
      3 -3
      02:41, 17 мар 2018
      Деца и младежи бягайте колкото се може по далече и никога не се връщате в тая дупка!!!
    • 41
      Те
      Темида
      1 -1
      01:23, 19 мар 2018
      В единия случай(този,който носи доходи)детето е основен аргумент да не иде баща му в затвора.Детето в този случай е приоритет на държавата.В другия случай затритите деца не са нищо повече от казус(неносещ доход)!И в крайна сметка децата приоритет ли са,и ако да,защо се разглеждат по различен начин?Едното дете е живо и има нужда от баща,другите са убити от същия този баща,но техния живот не е толкова важен...Ох,пардон,то вече не е живот...И не носи доход за тези,които определят приоритетите.
    • 42
      Ат
      Ата
      1 0
      21:35, 22 мар 2018
      За каква непредпазливост говорим, при скорост от 120 км.? Ако скоростта е била по-ниска,
      децата щяха да имат някакъв шанс да оцелеят. На тяхно място можеха да са пешеходци, велосипедисти или друга кола. Трябва ли, заради такива безразсъдни шофьори, да не смеем да се движим по пътищата? Родителите може да имат някаква вина или поне да изпитват вина, че не са опазили децата си, но с тази условна присъда на убиеца, съдът не прехвърля ли цялата вина и отговорност за катастрофата върху тях?! Изказаното съжаление и признаването на вина от извършителя, достатъчни ли са, за да бъде опростено деянието и да няма ефективна присъда?
    Последни новини