От х:

Днес в x:

Валери Симеонов съзря координирана атака на Русия и Турция срещу България

 Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че срещу България се прилага определен политически натиск от страна на Русия и Турция. В интервю за радио "Фокус" съпредседателят на "Обединени патриоти" уточни, че е направил това заключение след думите на руския патриарх Кирил към президента Румен Радев и изказването на турския държавен глава Реджеп Ердоган на местен конгрес на партията му, в което заявява, че "Кърджали е част от нашите душевни граници".

Той определя двете изказвания като аналогични. Според него те се дължат на това, че в момента България "не е в очакваните орбити на тези две големи държави". По думите му действията на руския духовен водач са били подготвени предварително.
 
"Забелязахте ли кога си позволи той да отправи упрек към българския президент? В последните минути от визитата си при него. След това се качи веднага на автомобилите с охраната, отърча на аерогарата и там вече на крачка от самолета си позволи да направи изявление, след което да се качи и да избяга. Всичко това говори за предварително подготвена схема на поведение", уточни Симеонов.
 
Вицепремиерът допълни, че реакцията на българските институции и на обществото след изказването на патриарх Кирил показала, че "не сме още достатъчно самостоятелни, поне нямаме нужното самочувствие на независим суверенен народ".
 
Освен руско-турската атака срещу България Симеонов видя и послание от страна на президента на Русия Владимир Путин, което засенчило "нелепото поведение на патриарх Кирил".
 
"Военната демонстрация на Путин на новите оръжия. От колко години не сме го виждали това? Това някак си изведнъж ни върна с половин век назад. Тези хора, които управляват Русия към настоящия момент, явно не искат признание. Те искат подчинение, те искат слугинаж, те искат да ни унижат", каза още Симеонов.
 
Според него опитите на Ердоган да създаде т.нар. ислямска дъга на територията на Балканския полуостров няма как да се осъществят. Причината - случващото се в Турция след опита за преврат през 2016 г.
 
"Много турци търсят начин да напуснат Турция, да прехвърлят бизнеса си извън страната, просто защото държавата, в която живеят, се връща назад в своето историческо развитие. Нашите турци по никакъв начин няма да заменят сигурността, демократичните свободи и правата, които имат, за това да влязат в границите на сегашна Турция", заяви Валери Симеонов.
Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини