От х:

Днес в x:

Румен Радев чака обяснения от правителството за ЧЕЗ

"Правителството дължи на българския народ отговори каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа. Защото всички знаем, че без такава, подобна фирма не може да получи банково финансиране." Това коментира президентът Румен Радев за сделката за ЧЕЗ и желанието на правителството да участва в нея. 

На въпрос как би коментирал промените в Закона за частната охранителна дейност, президентът коментира, че е сезирал Конституционния съд за определени разпоредби от този закон, които влизат в противоречие с Българската конституция. "В Конституцията много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност. Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани", обясни Радев.

Също така държавният глава смята да свика КСНС, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната.
Докато не е ясен въпросът за схемата на финансиране, не се знае и под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на Гинка Върбакова, обясни Радев. Той иска да се разбере кой води преговори от името на българската държава и кой води преговори от името на Върбакова.

"Смея да кажа и го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация по този въпрос. Изрично настоях да получа такава от компетентните органи, която регулярно е изпращана до правителството. Ето защо смятам за основателно да бъде свикам и Консултативен съвет по националната сигурност /КСНС/, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната", коментира президентът.

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца, след като миналата седмица Гинка Върбакова беше на разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. 

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандалът със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на "Инерком България" и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

___________________________________________

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че стартират подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отрече такова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини