От х:

Днес в x:

Ваксинират 6-годишните скоротечно заради изтичащ срок на препарата Тетраксим

Ако тези дни са ви спешили от детската градина да реваксинирате детето си с Тетраксим, не изпадайте в паника. Бързането си има обяснение.

След множество сигнали от Хасково и Димитровград, стана ясно, че офанзивата не е само тук. Случва се и в други краища на страната, като например в Стара Загора.

От Регионалната здравна инспекция в Хасково обясниха, че няма необичайна ситуация и вероятно става въпрос за наваксване на пропуски във ваксинацията на определен брой деца от съответните детски заведения. Чиновническият отговор обаче не казва нищо.

Водещи педиатри от Хасково дадоха по-логични обяснения. А едната от причините е изтичащия в края на април срок на годност на наличностите ваксини в педиатричните кабинети.

Тетраксимът се прилага за предпазване от дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит /детски паралич/. На шестгодишна възраст се прави реимунизация с комбинираната четрикомпонентна ваксина според българския имунизационен календар.

Според последните дани на Националния център по обществено здраве и анализи, обобщени от 2008 до 2016 година, случаи на дифтерия не са регистрирани у нас през този период. Случаите на тетанус от  0,2 на 100 хил.души през 2008 година спадат до 0,1, а полиомиелитът е на нула. През периода коклюшът се движи циклично, но като цяло от данните личи, че болестта е овладяна. На 100 хил. души заболелите са 1,4  през 2016 година. 

По данни на педиатрите поне 7-8 % от малките им пациенти са с пропусната реимунизация по решение на родителите си. Част от изоставането от началото на годината е генерирано и заради грипната ситуация.

Поради факта, че зареждането с Тетраксим не е циклично, детските лекари се притесняват, че ако сега не бъдат реваксинирани максимален брой пациенти, от май насетне е възможно да се отчете недостиг или дори липса на ваксината, а в същото време наличности след срока на годност ще бъдат изхвърлени буквално в коша.

Повечето от педиатрите коментират, че офанзивата за поставянето на Тетраксима, докато тя е още в срок на годност, е доста сериозно изпитание и за самите тях, но признават, че за форсирането за реваксинация на 6-годишните е и по тяхно настояване. Използвана е възможността за въздействие чрез детските градини върху родителите, понеже имало семейства с 2 и 3 предупреждения от педиатрите си, че са пропуснали срока за реваксината.

Педиатрите обаче успокояват родителите, че няма нищо страшно, ако се направи реваксинция на дете, което дори е няколко месеца под 6-та си година и дават пример с Германия, където това се случва още на третата годинка.

Те посочват, че пролетта е добър момент за поставянето на ваксина, лятото не е за препоръчване.

От РЗИ уточниха, че е възможно родителите, които не са склонни за поставянето на ваксина или за реваксинация на детето им, да подадат декларация за това. При личния лекар не е необходимо депозирането на писмен отказ от ваксини, достатъчно е подпис върху амбулаторния лист и в журнала за проведените имунизации. В случай обаче, че откажете ваксинации при личния лекар, той е длъжен да Ви докладва в РЗИ. Освен обаче, че решението е лично, у нас то е свързано и с поемане на съответни отговорности, напомниха от Здравната инспекция.

Според нормативната уредба, действаща на територията на България, ако детето не е освободено от ваксини по медицински показания, удостоверени със съответната документация, то не може да бъде прието в държавно или общинско детско заведение. Родителите с отказ губят възможности и по  Закон за семейните помощи. Освен това е възможно и налагането на глоба, която е от 50 до 100 лева.

В същото време специалистите препоръчват на тези родители, които са решили, че ще спазват имунизационния календар стриктно, при ваксинация винаги да записва датата, името на ваксината, партидния номер и коя поредна доза от схемата е.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ма
    Майка на дете набор 2012
    21 -3
    21:12, 12 мар 2018
    Така ли в тази чиновническа държава не се намери един свободен чиновник да провери колко деца са родени през 2012г. и да се прецени колко броя да се заредят от въпросната партида, изтичаща края на април, а иначе предвидена за целия набор. Нима след април 2012та не се е родило нито едно дете!?! Досега винаги е имало толеранс ваксината да се сложи в рамките на календарната година и точно сега не може, защото някой не си е свършил работата или по-скоро е взел бонус от някоя фармацевтична компания за голямата поръчка. Дайте да ги набоцкааме децата в сезона на грипа, пък каквото стане. Че и градините включили в заверата. Пази Боже от такива здравни чиновници и пр.
  • 2
    Ем
    Емигрант
    19 -3
    22:02, 12 мар 2018
    Изроди ...изтрещели
    Ще убием децата за да не изпуснем срока...
    Това и в Африка го няма...
    Хора евакуирайте се докато сте живи..
  • 3
    Yo
    You
    3 -22
    23:04, 12 мар 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    Не
    НЕ на ваксините
    18 -1
    10:43, 13 мар 2018
    Дано да свършат и да няма от къде да заредят други!!!! Дано, дано!!! Искат да ни убият децата с тези ваксини, но повечето родители не могат да го проумеят това!!!!
  • 5
    12
    123
    6 0
    14:03, 13 мар 2018
    РЗИ да престане да натиска личните лекари и детските градини да ваксинират децата. А когато дете се осакати или умре от ваксина, кой е отговорен?! Който иска да ваксинира ,нали детето му е ваксинирано, кво му пука за неваксинираните, всеки да си поеме риска.
  • 6
    Лю
    любопитна
    0 0
    10:21, 27 апр 2018
    Освен в хасково.нет никъде другаде не намирам такава информация за 2018г. Има за предходни години. Интересува ме къде да намеря доказателство, че срока на годност на ваксината изтича април 2018г.?
Последни новини