От х:

Днес в x:

Почина модната легенда Живанши

Светът на модата изгуби истински титан - на 91 години почина Юбер Живанши, основателят на прочутата френска модна къща.

Семейството му съобщи тъжната новина за кончината в събота на човека, който стана известен още с това как обличаше своята муза Одри Хепбърн във филми като "Закуска в "Тифани" (1961). Тя го вдъхнови и за създаването на L’Interdit - първият парфюм на модната къща.

Високият близо 2 метра дизайнер носеше графска титла, а пълното му име е Юбер Джеймс Марсел Тафен дьо Живанши.

С перфектни маниери и дисциплината на старата школа, той имаше впечатляващо и запомнящо се присъствие в модната индустрия в продължение на повече от половин век. Много от творенията му надживяха епохата си и бяха носени от имена като принцеса Грейс от Монако, Жаклин Кенеди Онасис и Джейн Фонда.

"Имам една от най-красивите професии в модата - да правя хората щастливи само с една идея. Щастлив съм, защото имах работата, за която си мечтаех от дете", сподели той миналата година при откриване на посветена на него изложба в Кале.

Юбер Живанши всъщност се раздели с едноименната група Givenchy Couture Group преди доста години. През 1988 г. той я продаде на гиганта в света на луксозните стоки LVMH срещу 45 милиона долара. До 1995 г. той остана творчески директор, след което се оттегли и от тази позиция на създадената през 1952 г. модна къща.

В следващите години "Живанши" бе привлекателно място за творци като Джон Галиано, Аликзандър Маккуин и Джулиън Макдоналд. От 2017 г. художествен директор е Клеър Уйгт - първата жена на този пост в бранда.

Близките му - партньорът Филип Вене, племенници, племеннички и техните деца - планират погребението да стане в тесен кръг и призоваха който е планирал да изпрати цвета, по-добре да направи дарение на УНИЦЕФ от името на Юбер Живанши.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини