20 °C

Захариева дава кмета на прокурор заради таксата за детска градина

Сигнал до прокуратурата за „неоснователното бездействие на кмета Добри Беливанов“ подаде в окръжната прокуратура в Хасково шефката на ОбС Таня Захариева. Това съобщи самата тя за Haskovo.net. Захариева уточни, че става дума за решението на ОбС, с което се приема облекчение за родителите с адрес в Хасково и те трябва да плащат по лев на ден за посещението на детето им в градината.

„Това решение е влязло в сила и недоумявам защо не се изпълнява. Получих и подписка от родители с 253 парафа с настояване незабавно да се изпълни решението на ОбС“, допълни Таня Захариева.

Тя съобщи още, че се е обърнала и към Административния съд в Хасково с искане да задължи кмета на общината да изпълни решението на ОбС.

Облекчението в таксите за градина бе прието на 26 януари, но на 5 февруари бе прегласувано заради техническа грешка. „На практика решението влиза в сила в деня на приемането му, тоест от 5 февруари“, уточни Захариева.

Haskovo.net припомня, че за февруари от родителите бе събирана старата такса. Директори на детски градини обясниха, че в такива случаи се издава заповед на кмета, с която ги уведомява за промените и им дава указания.

От общината пък контрираха, че решението на ОбС за левчето на ден може да се тълкува по няколко начина – за облекчение в постоянната такса, в променливата или и в двете. Кметът Добри Беливанов бе подал и сигнали до прокуратурата и до областния управител за незаконност на решението. От прокуратурата вече обявиха, че няма да го оспорват в съда, защото не виждат основания за това.

Според Таня Захариева решението е просто и ясно – който отговаря на условията, плаща по лев на ден и толкова. Това важи и за градските, и за селските градини, както и за 5 и 6-годишните. Необходимите за това средства – 500 хиляди лева годишно, са предвидени в бюджета за тази година, допълни Захариева.

Тодор Кръшков


29 Коментара

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини