От х:

Днес в x:

Не подценявайте туберкулозата, мит е, че е отживелица

    Заболеваемостта от туберкулоза в Хасковски регион е под средното ниво за страната през последните 10 години. Движението на спад в броя на болните продължава и през 2017 година. По първоначални данни за миналата година те са 19.7 на 100 хил. души. Новооткритите туберкулозно болни са 52-ма. В момента в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково се лекуват 7 души. Данните изнесе в първия ден от кампанията „Отворени врати“ началникът на клиниката д-р Веселин Калфов. От днес до края на седмицата всеки ден от 8 до 12 часа в се правят прегледи на втория етаж в стая №3 в болницата.

    Кампанията за профилактика се провежда четири пъти в годината в цялата страна с финансиране от Глобалния фонд за борба със спин, туберкулоза и малария. „След 2008 година, когато е регистрирана най-високата заболеваемост от 35,5 на 100 хил. души, Хасковски регион е под средното ниво за страната. Това се дължи не само на добрата работа на лекарите от клиниката, но убеден съм и на популяризирането на процеса, на това, че хората правят профилактика.“, коментира данните шефът на Белодробната болница.

    Извън кампаниите, които се провеждат от години, здравноосигурените пациенти се обслужват в практиките, тогава се и диагностицират. Рядко в кампания се открива активна туберкулоза, но за сметка на това често латентни туберкулозни инфекции, посочва д-р Калфов. „Това означава, че сме регистрирали здрав човек, който по принцип носи бацила в себе си и рискът да се разболее от активна туберкулоза е съвсем наличен при някаква провокация от други заболявания или нещо, което провокира имунитета му по едни или друг начин. Затова главната цел на „Отворените врати“, които правим четири пъти в годината, е да популяризираме тази болест и да обясним, че има някакво движение, някаква съпротива в световен мащаб към нея.“

    При профилактиката обаче лекарите нерядко срещат и проблеми. През последните години, например има случай, в който медиците не само не са срещнали съдействие, но е имало и възпрепятстване от собственика на хранителен магазин, в който е открит болен от туберкулоза служел, при предоставянето на данните на контактувалите с него. В крайна сметка обаче лекарите са намерели начин да обработят всеки контакт на болния до който са успели да стигнат, разказва д-р Калфов.

    В съвремието "жълтата гостенка" все още присъства, макар и подценявана, като численост има доста болни хора. „Тази миграция, която се осъществява из Европа, категорично не води до намаляване на туберкулозата“, коментира шефът на белодробната клиника в кв “Болярово“. Той разказва за случай, при който наскоро в болницата е приет пациент за долекуване, пристигнал от Германия. Минавали са и болни, които са се върнали о Холандия, Испания и от Англия, посочва д-р Калфов. А това означава само едно: има огнища на туберкулоза в цяла Европа и болестта съвсем не е за пренебрегване, макар да си мислим, че туберкулозата е отживелица.

    Д-р Калфов разбива и още един мит-че туберкулозата е болест на бедните. Затова и е категоричен, че превенцията е важна за всеки. И като азбука за това препоръчва: спазване на лична хигиена, да се мисли за това заболяване и да се правят съответните консултации със специалист.

    А профилактичното изследване започва с попълването на въпросник в присъствието на лекар-специалист. При наличие на определен брой отговори, които са положителни, се пристъпва към проба манту, която се отчита на 72-я час, след това се преценява дали има основание да се продължи нататък в процедурата. „ Затова по-скоро целта на кампанията „Отворени врати“ е да се открие латентна туберкулоза. Да се акцентира вниманието на хората върху проблема туберкулоза. Кампаниите са форма, която показва своята ефективност, смята д-р Калфов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Жъ
      Жълтата гостенка
      5 -2
      13:24, 12 мар 2018
      Беше отживелица при лошия социализъм,сега е неразделна част от демократичните ценности.
    • 2
      Лъ
      Лъжиц
      0 0
      12:59, 13 мар 2018
      Този доктор е способен да те убие за клинична пътека
    Последни новини