От х:

Днес в x:

Малево като Венеция: с улици за лодки

    Улици, проходими само с лодки. Такива са няколко в Малево, те сродяват хасковското село с Венеция.

    “Канализация няма. По тази причина от общината казват, че няма да положат настилка по тази улица. Като нея са още няколко в селото. На практика са непроходими с автомобил, минава се само пеша, при това с ботуши. Или с лодка”, обяснява кметът на селото Михаил Михайлов.

    По улицата, която показва, са блокирани в калта и водата десетина семейства. На хората им е дошло до гуша да газят калта до колене и да заобикалят дълбоките локви, някои от които заемат почти цялата ширина на улицата и оставят тясна ивица в края за преманаване, при това само в индианска нишка.

    Семейството на Николай Апостолов живее в къщата на ъгъла, в началото на улицата-канал. Техният проблем е липсата на канализация. Точно пред дворната врата е ямата, някогашен кладенец. Дълбочината е 15 метра. Пълна е догоре с отпадни води, покрита е с метално кофражно платно. “Изпитвам истински ужас винаги, когато детето мине оттук. Пропадне ли някой в дупката, не ми се мисли...”, споделя младият мъж.

    “Аз съм международен шофьор, имам пари. Исках да съберем пари съседите и да си направим сами канализацията. Сметнахме, че ще тръбите ще струват 7000 лева, трудът от нас. Обаче казаха, че каквото и да направим, ще е незаконен строеж и ще го бутнат. Общината не иска да прокара канализация. Какъв изход имаме?”, пита се горчиво мъжът. И отсича, че е готов да дари анонимно сумата на общината, само и само да прекара канализация по улицата.

    Кметът Михаил Михайлов пък припомня, че на последните избори от ГЕРБ, а и самият Добри Беливанов, са обещавали всяко село да има собствен бюджет. „Ако бяха изпълнили това обещание, колкото и малък бюджет да имахме, досега тази улица да беше направена“, уверява селският управник. И ни отвежда до друга улица в селото, уникална с канализация наполовина. “Тръбите свършват нагоре по улицата, мръсните води се стичат по  това дере дотук, където отново има тръби”, показва кметът. Прекъсната канализация върви със съответната воня. И тук необходимите средства са към 7-8 хиляди лева, но никой в селото вече не вярва, че някоя институция ще ги отпусне.

    От община Хасково коментираха, че е минала обществена поръчка за чакълиране на улици в Хасокво и в селата на общината. Поръчан е и фрезован асфалт. Въпросната улица-канал в Малево е в списъка за чакълиране, уточниха от администрацията.

    Тодор Кръшков    

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Bl
      blabla
      27 -18
      08:01, 11 мар 2018
      празни обещания - запазената марка на ГЕРБ
      • Ле
        ленчето
        3 0
        12:33, 12 мар 2018
        А тая улица от днес ли е така? Важното е да се окаля някой. Като е толкова лесно що 16 години не я оправиха? хем искаме данъците ни да са ниски..ако може и да не ги платаме ама бива и улицата ни да е Хасфалт...ще ви хвърлят там някъв чакъм и пакще сте доволни. Пък канализация не може всеки да прави където му скимне. има си закони и правила. аз ако живея някъде до вас ама нямам канализация и реша да си прекарам от къде да знам къде минава тръбата ако няма проект?Бай МИшо на кого е решил да се слага. Кмета му виновен, ГЕРБ му виновен, друг ли му обеща нещо0стяга се за избори Мишката май пак
    • 2
      Ма
      Малевка
      11 -5
      09:02, 11 мар 2018
      Не само тази улица е в окаяно състояние. Има още една крайна улица до бившия стопански двор, която тъне във вода и кал и предвижването е по пътечка от камъни. Много пъти сме молили за малко чакъл или поне една тротоарна пътека, за да не се изпотрепват възрастните хора. Ама сит на гладен не вярва, съответно никаква реакция.
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      17 -6
      09:29, 11 мар 2018
      Великият Пинчев какво направи за селото си? Гоооолямо нищо!Ченгето си е ченге.
    • 4
      Пе
      Петко
      17 -12
      09:30, 11 мар 2018
      Ама как ще ви позволят с ваш труд и ваши материали??? А къде им е далаверата? Няма да има за гербаджиите, а пък и други да са на власт същата! Не им пука за вас, а за комисионните! Обявете на всеослушание, че докато не ви прокарат канализация и асфалтират улицата, НЯМА ДА ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ! И го правете!
    • 5
      Ма
      малевец
      32 -4
      10:54, 11 мар 2018
      Мишо, Мишо, сега на кого ще се удупиш? Последно беше на ГЕРБ, а сега много знаеш! Смешник! Добре, че малевци си те знаеят, колко струваш!
    • 6
      Ма
      Манастирска изба
      20 -3
      12:02, 11 мар 2018
      Пърбо нека проверят Мишо дали е хващан от ченгетата в кражби заедно с брат си в края на 80-те и началото на 90-те години.Тогава избягаха .Разбойник управлява селото,ами държавата?
    • 7
      По
      Повод за статия
      6 -5
      12:28, 11 мар 2018
      В КВАРТАЛ Кенана да не е по различно? Нищо, че там не тече река и е в рамките на града.
    • 8
      Ив
      иван иванов
      8 -5
      12:49, 11 мар 2018
      На улица Петрич в квартал Изгрев е същия батак, но на никой не му пука при условие че чакаме вече над 30 години. Кой ше даде съвет как да процедираме, че обшината не си върши работата и тоя кмет и предишния кмет все тая ама за Кенана има пари да си асфалтира как стана така
    • 9
      По
      потърпевши
      17 -5
      14:31, 11 мар 2018
      Истината виждам във ВК и съветника Динко,Беливанов,е цар на обещанията и лъжите.В Хасково е същото трагично положение в кварталите.Необвинявайте ГЕРБ, уникалния Кмет ни доведе до тук.
    • 10
      Ве
      Весо
      8 -10
      16:10, 11 мар 2018
      Направете първо улиците в града ,че са в окаяно състояние после по селата.Улица Родопи е станала ул.Ропи,няма асвалт да не говорим за тротоарите.
      • Ма
        Малевка
        9 -6
        19:09, 11 мар 2018
        Що бре, по селата не живеят ли хора кат тебе?
    • 11
      Ве
      Весо
      9 -4
      19:32, 11 мар 2018
      Да бе живеят хора ама в Малево са надути памаци дето само мрънкате и мрънкате само за Малеееу не за другите села.
    • 12
      Ми
      Мишо-мишока
      8 -3
      21:25, 11 мар 2018
      Кмета е главният виновник за това положение,все пак може да се намери алтернативен начин за това състояние ,амя той търси начини за негова изгода...Палячо е голям.
    • 13
      Ощ
      Още един малевец
      1 -4
      06:05, 12 мар 2018
      Смирение, братя, смирение. На това ни учи Ким Чен УНизма... или май беше Будизма. Ако беше жив, Булдока стихове щеше да напише.Използвайте мястото като туристическа атракция. Който не може да асфалтира, може да се научи да плува. Всяко зло - за добро. Използвайте мястото като туристическа атракция. Смирение, братя. Не се карайте - еб... обичайте се! :)
    • 14
      Ве
      венци
      0 0
      20:51, 13 мар 2018
      Кой каза че на времето хората сами не са копали канали и не са полагали тръби?виновни са всички хора и в селата и в градовете,защо ли?защото допускаме такива управници и политици и всеки си седи сгънат в ъгъла и само джавка като бъхтано и ебано куче и все някой му е виновен,на наща улица канала е копан от всички комшиии в трудоспособна възраст и ако има някой който може да ми покаже проекта за нея печели веднага 1000лв от мен,жалко че хората копали на ръка наща улица не са между живите,но ще помним още много време.............
    Последни новини