От х:

Днес в x:

205 язовира са опасни. Преглед на печата

Ситуацията с язовирите и авариралият "Рогозен 1" са водеща тема за неделните вестници.

"Рисковата ситуация на "Рогозен 1" на практика е преодоляна и нивото на язовира е спаднало в последните часове с 28 см. Това обяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР Николай Николов. Във връзка с извънредната ситуация в община Хайредин се проведе извънредно заседание на Министерски съвет, на което бяха набелязани мерки за аварийно-възстановителни дейности на хидротехническото съоръжение. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов от 14.30 ч. ще бъде направен оглед на язовир "Рогозен 1", за да бъдат издадени предписания за неговото аварийно укрепване. На място ще присъстват заместник-министърът на енергетиката, представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и представители на предприятие "Язовири и каскади" към Националната електрическа компания. Ще бъде указано пълно съдействие от страна на властите за справяне с критичната ситуация. "Нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код "червен". Изключение прави река Скът при Мизия", обясни гл. комисар Николов. Въпреки повишаващото се ниво, не се очаква да достигне опасната кота на преливане. С 54 см се е повишило нивото на река Дунав при Свищов за изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологична станция-Свищов. Водният стоеж на реката там е 432 см." - в. "Стандарт".

"Правителството проведе извънредно заседание, за да отпусне 3 млн. лева за язовирите в община Хайредин. Новината бе обяви в началото на заседанието от премиера Бойко Борисов, съобщи Правителствената информационна служба. "Това, което ме вбесява най-много е, че слушам само как нещо не може да стане. За нещо трябвало специално постановление, което не можело да се направи, защото било в разрез с обществените поръчки. Провел съм срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това. Едната страна на язовира я взривявали бракониери, после е възстановявана. Другата аварийно правена, преливникът не работел. Какво толкова сложно има на тези съоръжения? Това са кранове, които се поддържат в изправност", обяви Борисов. Той разказа как слуша, че е нужно специално постановление, но то било в "разрез с обществените поръчки" и докато кандидатствали за средства, необходимите суми разстели лавинообразно - от 70 хил., на 700 хил., на 1.7 млн. лева. "Седем хиляди язовира. Държавните, които са на НЕК, големите, имаме фирма (обяснявам на тези колеги, които не са в темата). Ще вземем едно постановление днес, ще им дадем 3 милиона лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Само че те, докато ги направят, трябва сега да минат през обществени поръчки - още години ще минат - ще дойдат, ще ги обжалват и до тогава страховете на хората стоят. И това го правим години наред!", каза още Борисов. За да се спести време, той лансира идея на министъра на икономиката Емил Караниколов - да се направи "отделна компания, аварийна, само с това да се занимава". "Дали да ползваме на НЕК, тези, които ремонтират държавните язовири и които ги наблюдават и работят по тях. Ще питам и колегите от Врачанско какво мислят, защото толкова години се занимават. Снощи, когато си говорех с кмета, той ми казва: "Нито за риба го ползваме този язовир, нито за електроенергия, нито за напояване". Само че, това отговаря на въпроса: "Като не са нужни, защо не ги източите и няма да има язовир и няма да има проблем". Защото инженерите казват, че може един път на 100 години да дойде вълна, а като гледате как се развиват природните и климатични промени, тя ще дойде. Всъщност, тази каскада е да успокои водата и да не залее надолу по-голяма площ, ако дойде с по-голяма скорост. Днес искам пак му казах на кмета вчера, че най-малкият проблем в случая са парите. Въпросът е как незабавно да го направим. Сега поне имаме структура, която следи качеството, следи кое е аварийно, предаварийно. Но хората какво си мислят, когато вечерта има дадат информация за предаварийна ситуация. Веднага започват да се плашат - вече един път, два пъти, три пъти ставаха наводнения. И задават въпроса "Какво правите?". А ние правим много, а резултат - много малък. Дори колегите казват, че не е формулирано кое точно е язовир, защото има много такива малки микроязовирчета, които по време на дъждовете се пълнят и след това създават проблеми", разказа Борисов в началото на заседанието и поиска въпросът да бъде решен..." - "Дневник".

"Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова излезе с предложения за предотвратяване на бъдещи наводнения, съобщиха от пресцентъра на партията. Нинова направи изявление в родното си село Крушовица, където заяви, че днес за пореден път правителството е демонстрирало на своето заседание безпомощност и хаос. Сред предложенията на Нинова са спешна актуализация на всички общински бюджети със средства за ремонт и поддръжка на язовирите, отделяне на пари за почистване на коритата на реките и засилен контрол на кметовете дали извършват дейността. Друго предложение на лидера на левицата е да се направи преглед на всички язовири и водоеми, дадени на концесия на частни лица, и да се прекратят концесии, ако съоръженията не се поддържат в техническа изправност. Нинова изтъкна необходимостта от създаване на единен държавен орган, който да отговаря за съоръженията. Тя настоя да бъде потърсена съдебна отговорност на виновниците за случилите се наводнения. "205 броя язовири на територията на цялата страна са с най-висока степен на неизправности, същевременно представляват опасност за населението. Това е написала прокуратурата в доклад до правителството през 2017 г. Разполагам с него и мога да ви го предоставя", каза председателят на БСП. Тя добави, че в него се констатира, че положението се е влошило и броят им се е увеличил спрямо проверката от 2015 г." - в. "Сега".

"Незабавно се включват екипи на Предприятие "Язовири и каскади", които ще окажат помощ, така че дейностите по отстраняване на авариите да започнат още днес. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде "Фокус". С цел да не се губи нито минута време по разпореждане на премиера Бойко Борисов заедно с областния управител на Враца, кмета на Хайредин, колеги от Министерството на транспорта сформираме работна група в Министерство на енергетиката", заяви тя. "За да бъдат хората спокойни и да бъде гарантирана тяхната сигурност", изтъкна Теменужка Петкова. "Ще действаме по-най бързия начин, за да се предприемат адекватни действия и мерки в тази ситуация", каза още министърът." - в. "24 часа".

Вестниците отделят място и на годишнината от спасяването на българските евреи.

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са горди! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!" Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи... В синагогата дойдоха също кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Шефът на организацията на българските евреи "Шалом" Александър Оскар връчи на Лаудер най-високото отличие - "Шофар". "България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София... Същото най-високо отличие "Шофар" получиха и премиерът Бойко Борисов, и кметът на София Йорданка Фандъкова. "Ако имаше как, тази награда трябваше да се присъди на целия народ. Приемам я като малка частичка от него", заяви Борисов. Подчерта какъв лукс е, че живеем днес в мир. Премиерът си спомни с умиление как при посещенията си в Израел дечица, които са второ-трето-четвърто поколение на спасени български евреи, му пеят "Хей, ръчички, хей ги две"..." - в. "24 часа".

"Горд съм, че съм потомък на такъв народ, който се е опълчил и е застанал с морал, смелост и твърдост в спасението на близо 50 000 свои граждани", заяви премиерът. "В много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, но българският народ е направил действително подвиг, категоричен беше премиерът. "Спасили сме над 48 000, останали са около 11 000 неспасени. Съжаляваме, скърбим за тях, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов..." - в. "Труд".

"Премиерът Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на 12 март в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония, съобщиха от Правителствената информационна служба. В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател, заедно с премиера на Република Македония Зоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи. В рамките на посещението са предвидени двустранни разговори между двамата министър-председатели. Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност, се посочва в съобщението от "Дондуков" 1. По време на Втората световна война България спасява всичките свои 48 000 еврейски поданици, но не успява да спре депортирането на 11323 души от земите на днешна Гърция и Македония, администрирани по онова време от Третото българско царство. Преди германското нападение над Югославия през април 1941 г., броят на евреите във Вардарска Македония е 7762. Съгласно разпоредбите на Закона за защита на нацията те не са можели да получат българско гражданство. През март 1943 г. те са изпратени в концлагера Треблинка в окупираната от германците Полша, където са унищожени." - в. "Дневник".

Културната тематика също присъства на страниците на неделните вестници.

"Легендарният кинорежисьор Вим Вендерс отново е в България. Като гост на "София Филм Фест" той ще представи най-новите си проекти, както и подбрани заглавия от своята филмография. Почитателите на режисьора ще могат да видят най-новия му игрален филм "Потапяне" с участието на Алисия Викaндер и Джеймс Мaкавой. В Дома на киното Вендерс ще представи документалната лента "Катедралите на културата". Ще има и майсторски клас в рамките на престижния кинофорум. "България е сред първите държави, в които ще бъде прожектиран моят филм "Потапяне". Ще представя също "Пина" и реставрирана версия на "Криле на желанието", за която ще говоря повече на своя майсторски клас. Надявам се да ми остане и малко време за сън между всичко това", заяви Вендерс." - в. "Стандарт".

"Народният театър обедини в асоциация балканските национални театри
Народният театър "Иван Вазов" и пет национални театри от балканските страни положиха днес основите на Асоциация на балканските национални театри (АБНТ), предаде БГНЕС. В присъствието на медиите директорът на първата ни сцена Мариус Донкин и представители на театрите от Македония, Албания, Косово, Словения и Румъния подписаха Меморандум за създаването на асоциацията, чиято цел ще бъде да обедини усилията и добрите практики на балканските национални театри. Съгласието си да се присъединят към асоциацията са дали и Турция, Сърбия и Гърция, които предстои да подпишат меморандума в идните седмици, тъй като бяха възпрепятствани да присъстват на основаването на организацията в София. На церемонията по подписването присъстваха - Мариус Донкин, директор на Народен театър "Иван Вазов", Йерней Пристов - Мениджър международни отношения и публични комуникации в Националния театър на Словения, Агим Сопи - директор и Агон Мифтари - артистичен директор на Националния театър на Косово, Хервин Чули - Директор на Националния театър на Албания, Нина Николич - артистичен директор на Националния театър на Македония и Адриана Попеску - Мениджър международни отношения и комуникации в Румънския национален театър "Йон Караджиале". Една от главните цели на Асоциацията на балканските национални театри ще бъде организирането на всеки две години на Форум на балканските национални театри, чието домакинство ще се осъществява на ротационен принцип. Първият домакин - през 2020 г., ще бъде Народният театър "Иван Вазов" в България, като инициатор на идеята. Тогава се навършват и 170 години от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. Идеята за този форум бе лансирана от директора Мариус Донкин още в първите дни на мандата му, а година и половина по-късно вече е факт, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов"." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини