От х:

Днес в x:

Тръмп подписа високите мита, недоволство в ЕС

Президентът Доналд Тръмп подписа разпореждането за налагането на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия. Новата мярка ще влезе в сила след 15 дни Тя не се отнася за Канада и Мексико.

Други държави ще могат да кандидатстват за изключение, според предварителна информация от администрацията. Не са известни детайлите как ще става това.

Реакциите от Европа не са позитивни. "Eвропейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи на САЩ за стоманата и алуминия", каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. В събота тя ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър в търсене на "повече яснота" по този въпрос.

Европейският съюз е отправил последен апел към президента на САЩ Доналд Тръмп да не налага мита върху вноса на стомана и алуминий часове преди решението да влезе в сила, съобщи ДПА. "Свързахме се с американските власти през последните седмици и дни, интензивно се опитваме да ги убедим да не нанасят големи вреди на икономиката на САЩ и на световната икономика", каза вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Новите тарифи са "двоен абсурд" специално за Великобритания, коментира министърът на международната търговия Лиъм Фокс.  Британският внос е едва един процент от вноса на метали в САЩ. Британската стомана е предимно много висококачествена  и не може да бъде изнасяна в САЩ, защото "просто ще вдигне цените на стоманата там", пояснява Фокс.

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Това цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), отбелязва Ройтерс. 

По-рано Тръмп заяви, че ЕС се отнася нечестно спрямо американските автомобили, като поиска отстъпки. Много се коментира евентуалното повишаване на митата за европейски коли, което той се заканва да въведе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини