От х:

Днес в x:

Бивш руски двоен агент в интензивно след допир с неизвестно вещество

Бивш руски двоен агент, бежанец във Великобритания и осъден в Русия, е в критично състояние след допир с неизвестно вещество. 66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишна жена са били открити вчера в безсъзнание в град Салисбъри и сега са в интензивно отделение.

Полицията твърди, че няма опасност за хората, и не е разпространила имената на двамата пострадали, но двама източници, близки до разследването, потвърждават пред агенция "Ройтерс", че става въпрос именно за Скрипал.

Сергей Скрипал, някогашен полковник в руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), получи убежище във Великобритания през 2010 г. при размяна на агенти.

Размяна на шпиони

През 2004 г. Скрипал е бил арестуван от руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) по подозрения, че е предавал руски агенти на британското разузнаване. След таен процес през 2006 г. той е бил осъден на 13 години затвор. Мъжът си е признал, че е предавал свои колеги на МИ6 за пари. Според Русия - 100 000 долара от 90-те години до края на сътрудничеството им, пише Би Би Си.

През 2010 г. президентът Дмитрий Медведев го помилва, за да бъде разменен за руски агенти, задържани в САЩ. Размяната бе една от най-големите от края на студената война. Четирима агенти в Русия бяха разменени с 10, задържани от ФБР. По-късно Скрипал е бил пратен във Великобритания.

В нея участва и небеизвестната Анна Чапман, която бе арестувана от ФБР по-рано същата година.

Литвиненко

Отношенията между Лондон и Москва се влошиха след убийството на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко с полоний през 2006 г. Британското разследване стигна до извода, че то вероятно е било одобрено от президента Владимир Путин, Кремъл многократно е отричал.

Кореспондентът по сигурността на Би Би Си Гордън Корера писа, че намира "удивителни" паралели между двата случая. В онзи случай бяха нужни седмици, за да бъде установено, че е отровен нарочно, и минаха почти десет години, преди разследването да обвини Русия, припомня той.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Катев
    1 0
    19:28, 6 мар 2018
    Смърт за предателя! Принцип!

Още новини

Последни новини