От х:

Днес в x:

Читалища оцеляват със 700 лв. месечно. Преглед на печата

24 часа

Задържаха пловдивски лекар за убийството на Жоро Плъха

Доктор Иван Димитров, началник на рентгеновото отделение в УМБАЛ-Пловдив, е задържан за убийството на Жоро Джевизов с прякор Плъха. Той беше открит вчера, застрелян върху автомобил до Областната администрация.

Криминалисти са извършили разпити и са установили, че извършител е медикът. В неговата къща Плъха е влязъл посред нощ да краде заедно със свой съучастник. Лекарят ги е усетил и предприел защита, тъй като съпругата му и децата му по това време спели.

Труд

Руски благородници се бият за свободата на България

Мнозина идеалисти с благородна кръв напускат охолните си домове в Русия, за да се бият за свободата на България. Всички те тръгват с една едничка цел - да освободят поробените си братя славяни. Ако днес това изглежда немислимо или преувеличено, преди 140 години е било въпрос на чест и достойнство.

"Всички висши офицери, участвали по време на Руско-турската освободителна война през 1877-1878 година са били аристократи. Изключение прави само генерал Столетов. Командващият българското опълчение е единственият, който не е дворянин." Това твърди историкът проф. Божидар Димитров.

Монитор

Читалища оцеляват със 700 лв. месечно

Точно 8357 лева за 12 месеца, или около 700 лв. на месец, от държавна субсидия през 2018-а се падат на голяма част от читалищата в България, което често е единственият им източник за издръжка.

Със Закона за държавния бюджет за 2018 г. и Решение на Министерския съвет №667 от 1 ноември 2017 г. предвидените в държавния бюджет средства за подпомагане на развитието на читалищната дейност са в размер на над 63 милиона и 330 хиляди лева..

Стандарт

Дупничанин свали от пилон скъсано знаме, поправи го и отново го върна

Дупничанинът Петьо Кюркчийски, по своя инициатива и с риск да бъде глобен, свали знамето, което се намира в местността Дренски рид над града. Премахна скъсаната част от него, заши го и след това отново върна българския трибагреник на пилона.

Причината за това негово действие е състоянието на знамето, преди един от най-големите ни празници - Освобождението на България.

Сега

Борисов сит, Гинка цяла, българите прецакани

Премиерът най-напред е опитал да прокара идеята си чрез чешкия си колега Андрей Бабиш. В сряда вечерта му се обадил с молба за съдействие за разговори с ръководството на ЧЕЗ, в случай че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. Чешкият премиер обаче му обърнал внимание, че договорите вече са подписани.

Затова се наложи Борисов да преговаря със собственичката на "Инерком - България" Гинка Върбакова, от която бурно се възмущаваше ден по-рано

Капитал дейли

Сериалът "Върбакова купува ЧЕЗ": Какво разбрахме след края на първи сезон

CEZ влиза в домовете и джобовете на 3 млн. българи, доставя тока на над половината фирми в страната, дружеството е от значение за националната сигурност. Не е изненадващо, че в момента, в който напълно неизвестна на публиката дама се заяви като бъдещ собственик, това предизвика колективен шок, а оттам нататък сделката се превърна в зрелищен сериал - с повече обрати и VIP брадъри, отколкото по телевизията.

Ако беше направено социологическо проучване в първите часове след обявяването на новината миналия петък, мнозина вероятно биха се усъмнили, че дамата изобщо съществува. Последвалите телевизионни интервюта така и не разсяха съмненията, че е нечие подставено лице - нещо като бедния кипърски грък, който уж е собственик на лифтовете в Банско.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини