От х:

Днес в x:

Дебър отбеляза 3 март

    Националният празник 3 март беше отбелязан в квартал Дебър. Организатори на тържеството бяха читалищни дейци, учители и кметство. По традиция шествие от граждани премина през четирите  паметника – в двора на църквата,  на загиналите в Първата световна и Междусъюзническата войни, на Никола Гатев, на Иван Паничаров и на ген. Гурко.

    Граждани с български знамена и копия на Самарското знаме преминаха по маршрута, поднасяйки цветя. С едноминутно мълчание беше отдадена почит към героите, загинали защитавайки България и за нейната свободата.

    Фоайето на читалище „Пробуда“ се превърна в сцена на емоционален концерт. Ученици от ОУ „Георги Караславов“ представиха едни от най-впечатляващите моменти от историята на България и незабравими стихове на български класици. На сцената бяха възпитаниците на Петя Павлова и Лиляна Запрянова, които влязоха в ролята на Майка-България, хан Аспарух, Левски, Боримечката, Райна Княгиня и други. Певческите групи, ръководени от Ангел Ангелов, привнесоха колорит и покачиха патриотичния градус. В очите на не един и двама от зрителите имаше сълзи. А след концерта млади хора споделиха, че изпитват особено чувство на гордост, защото те самите са участвали като деца в честванията.

    С приветствие към дебърци се обърна кмета на общината Ангел Папазов. Той припомни историята на Самарското знаме и пожела на всички да пазят в сърцата си България.

    Честването на 3 март завърши с празнично хоро.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Па
      ПАПАЗГРАД
      14 -4
      19:13, 3 мар 2018
      Браво на дервенци. Така се прави. Не като първомайци. Да им е честит и младият свещенник и да му помагат защото има желание и тачи традициите. Амин
    • 2
      Бъ
      България над всичко!
      7 -4
      13:09, 4 мар 2018
      На кой болен мозък му е дошла идеята да се веят руски знамена и особено онова смесеното 1/2 българско? Вие българи ли сте или руски подлоги? В нито един документ от военния руски архив не е записано,че това е освободителна война,а пише ОКУПАЦИЯ! "Свободата" сме си я платили с толкова много злато през следващите години на така наречените ''освободители", От турско робство в руско робство...Четете история и факти преди да се дупите на руските поробители..Ако не искаха да си разширят империята изобщо нямаше да си правят труда да влизат във война.. и между другото знаете ли колко пъти са нахлували руски войски от към Румъния преди войната? Не е било проблем и по рано уж да ни освободят,защо не са го направили?Защото им е през оная работа нашата свобода.Най-големия проблем на българите е дупенето на руснаци,на американци и 500 г. на турци..Бъдете българи!
      • Па
        ПАПАЗГРАД
        0 0
        20:21, 5 мар 2018
        Ако не бяха руснаците щяха да са ти правили сюнет. Ако си жена на рязана карагия минет!
      • Те
        Тенчо
        0 0
        16:20, 6 мар 2018
        Просветеният, да си чувал за Самарско знаме? Да си чувал за Осовобождение? Или си мислиш, че на дедите ни са им харесвали изнасилванията и разпъванията на кръст? Или набиванията на кол? Това, че сме били окупирани икономически от руснаците е вярно, но надали загиналите войници са били в основата на последвалите събития.
    • 3
      12
      123
      4 -1
      22:43, 4 мар 2018
      Да живеят Братята Освободители! Поклон!
    • 4
      Ст
      Станишев.
      5 -2
      12:27, 5 мар 2018
      Да сте живи и здрави и да си поддържате традициите и честванията в същия дух.Празник се празнува на деня не когато ти е удобно все едно нова година да посрещнем 30 декември.
    Последни новини