От х:

Днес в x:

Одобриха годишния план за развитие на социалните дейности в Асеновград

На свое заседание Обществения съвет по социално подпомагане и услуги одобри предложения от Община Асеновград Годишен план за развитие на социалните услуги за 2019 г.   Към момента в общината действат общо 12 социални услуги и дейности - Център за обществена подкрепа, Дневен център за деца с увреждания, три Центъра за настаняване от семеен тип, Дом за възрастни с увреждания, Домашен социален патронаж, трапезария за диабетично болни, услугите „личен асистент” и „домашен помощник”, Център за иновативни услуги, обществена трапезария за социално слаби, приемна грижа и Център за ранно детско развитие. Обхватът на всички социални услуги е над 1500 души.

Няколко са насоките, към които се стреми Община Асеновград през 2019 г.. Една от целите на ръководството е сградата на бившия детски дом „Таню войвода” да се обособи като комплекс за предоставяне на две социални услуги, а именно Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания. Първата стъпка вече е направена – Общината кандидатства и бе одобрена с проект за 100 000 лв. за реновирането на първия етаж на детския дом за преместването на Дневния център за деца с увреждания от настоящата им сграда. Предвижда се и разкриване на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, който да поеме навършилите 18 г. ползватели на центъра за деца с увреждания и да се помещава на втория етаж в същата сграда. Идеята е двата центъра да се обособят в един комплекс.

„В годишния план за 2019 г. се предвижда след изтичане на сроковете на проектите с европейско финансиране по предоставяне на услугите Център за иновативни услуги, Център за ранно детско развитие, Обществена трапезария и услугите „личен асистент”, „социален асистент” и „домашен помощник”, които обхващат 965 души, да бъдат запазени и да се търсят възможности да продължат да функционират чрез европейско или държавно финансиране”, коментира Петко Чирпанлиев, председател на Обществения съвет по социално подпомагане и услуги към Община Асеновград.

Годишният план за развитие на социалните услуги за 2019 г. ще бъде гласуван на следващото заседание на Общински съвет, през месец март.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини