От х:

Днес в x:

Част от кредиторите по сделката с ЧЕЗ са свързани с “Парадайз пейпърс“

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми.

Това заяви по БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание “Лидове новини“, което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания “Инерком“.

Фирмата купувач - според информациятя, която има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника  - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая  - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми, каза Вачков.

Той заяви, че част от кредиторите по сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс“.

Една от офшорните фирми се казва “Ескорт Трейд“ и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в “Парадайз пейпърс“ (Paradise papers). Със същата фирма е свързана и друга, която е гарантирала един от банковите кредити, разкри Вачков. 

Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, изтъкна Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Подобна схема беше използвана и пари закупуването на БТК преди две години  - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заемът  - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка, коментира Владимиров.

Големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост, добави той. 

Владимиров възприема пасивността на българското правителство като съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но смята, че конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини