От х:

Днес в x:

Жито за живите раздават на Тодоровден в църквата "Св.Неделя" в Райково

Изображение 1 от 2

    С нов Владишки трон посрещна Тодорова събота храм „Св. Неделя“ в Райково

          Празничното богослужение за свети великомъченик Теодор Тирон на 24 февруари в храм „Св. Неделя“ – Райково, бе възглавено от председателя на храма архимандрит Висарион в съслужение i енорийския свещеник иконом Запрян Шиков и иподякон Илия Михайлов, и пя църковният хор с диригент Росица Казалиева.

         Осветено беше коливо /варено жито/  за живите, за разлика от традиционното носене на жито за починалите, което е уникален за райковската църква ритуал на празничната св. Литургия на Тодоровден. Приготвеното коливо в  три големи тави след специални молитви бе осветено от архимандрит Висарион, а след края на Литургията – раздадено на всички.

    Това се прави за спомен от едно предупреждение на св. Теодор Тирон – млад войник в императорския полк, загинал мъченически на клада в началото на 4 век  като ревностен последовател на Христа. Тогавашният римски император Юлиан Отстъпник подел кампания срещу християните да ги обърне към езичество.  По време на Великия пост той наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички стоки на пазара. За да предпази християните  от оскверняване, св. Теодор Тирон се явил на Константинополския архиепископ Евдоксий и му казал да съобщи на верните нищо да не вкусват от пазара. Няколко дни до седмица сами да си приготвят храна от варено жито. Затова  Първата събота от Великия пост за благодарност Църквата посвещава на св. Теодор Тирон.

           На богослужението в храм „Св. Неделя“ бяха осветени много петохлебия, пити и постни сладки, елей, вино и жито за здраве и благоденствие. Десетки вярващи след пост и изповед бяха причастени от архимандрит Висарион.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини