От х:

Днес в x:

Mинистър Радев: Притеснения заради каналджийството и по политически причини ни спират за Шенген

Не е полезно разделянето на България и Румъния за приемането ни в Шенген. Това коментира вътрешният министър Валентин Радев в сутрешния блок на БНТ.

"Считам, че сме изправни и двете страни и отдавна е трябвало да бъдем в Шенген и това бяха думите на почти всички членове на Европейския парламент в залата", изтъкна Радев, който беше изслушан в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента.

Радев бе категоричен, че решението зависи от Съвета на Европейския съюз. По думите му, става въпрос за политически причини.

"Моето лично усещане е, че те имат притеснения и ние сме длъжни постоянно да ги зареждаме с информация - вярна и истинска и ние като органи в държавата и органите на Фронтекс. Те се притесняват от каналджийство", коментира Радев.

По думите му, шансът ни е в поетото от страната ни европредседателство да бъде дадена допълнителна информация и така да бъдат убедени европейските партньори.

Радев беше категоричен, че натискът в момента по границата е нулев. По думите му, в продължение на няколко месеца се хващат по един-двама, които вече са регистрирани.

Радев уточни, че цялата гранична ограда е готова. Радев обясни, че в момента с промените в Закона за обществените поръчки се дава възможност веднага да бъде отремонтирана.

Той посочи, че в момента Гранична полиция възстановява просеките и поставя постове - там, където има нарушение на целостта ѝ. Вътрешният министър подчерта, че това не е ангажимент на Гранична полиция, а на областните управители, които се явяват собственици на съоръжението. Това е и целта на промените в Закона за обществените поръчки.

По отношение на изграждането на системата за наблюдение на границата министърът уточни, че предстои насищането ѝ с технически средства с част от отпуснатите 160 млн. лв. за България. Радев заяви, че имат срок до ноември месец тази година интегрираната система да е готова.

Той изрази надежда фирмата да успее да спази срока и до края на тази година всичко да е наситено и да работи.

Радев информира, че от днес вече работи интегрираната система на МВР и нотариусите, необходима за справки при регистрацията на автомобили

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини