От х:

Днес в x:

Почетен гражданин на Хасково ще свири джаз в Месеца на Америка в Кърджали

Джаз стандарти ще звучат в тази вечер като част от програмата на Месеца на Америка. Те ще бъдат изпълнени от Русев Джаз Бенд с вокалистка Мария Арнаудова в известния кърджалийски клуб „Френдс“.

Ръководителят на групата Димитър Русев е музикант, композитор и  познавач на джаза, вече 30 години е главен организатор на Международния Хасково Джаз фест. За цялостната му дейност в  популяризирането на тази музика и заради неговата последователна работа в принос на обществото Димитър Русев преди броени дни бе обявен за почетен гражданин на Хасково.

Месецът на Америка се организира за осми път от Дружество „Приятели на САЩ“, Посолството на САЩ, Община Кърджали и Клуба на американските възпитаници /US-Kardzhali Alumni Club/.

********************

Димитър Русев започва да свири на китара на 12 години. Участва в рок група “Лотос” към Младежки дом в Хасково. През 1973 г. групата печели конкурс и наградата е екскурзия и концерт на Балатон в Унгария. Организира лектории за джаза, където представя изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал.

През 1986 година става един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов председател. През 1995 година създава Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. Бил е автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково и в радио Метроном.

Инициатор и организатор на традиционните фестивали: Международен фестивал HASKOVO JAZZ, Джазово лято в комплекс Русалка, Младежки джаз фестивал Димитровград. Автор е на музикално образователната програма за деца от детските градини “В приказния свят на Джаза”. От 2001 година е музикален ръководител на Акустично Джазово Трио – Димитровград.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    3 0
    09:45, 23 фев 2018
    Китарата естествено е Белевски дизайн :))
  • 2
    Ар
    Армстронг
    4 0
    10:25, 23 фев 2018
    Белите не разбират тази африканска народна музика,съчетана с елементи на европейска.Много от тях правят опити да композират и изпълняват,но малко са тия които имат някакви постижения.Малко са тия които я разбират в дълбочина,повечето снобеят,но по добре това отколкото чалгата.Успех !
  • 3
    Me
    Metin
    3 -3
    11:06, 23 фев 2018
    Джазът не е за Кърджали! Неуместно, но напъни...да се покаже нещо! Защо негърската по произход музика трябва да се възвеличава?? Щото е от САЩ, а Булгаристан сме блюдолизци, предатели и страхливци. Тук няма почва за райава музика!
  • 4
    Kr
    Krum
    0 0
    12:24, 23 фев 2018
    е как почетен дрънкач от асково няма да духа някъде световно!
Последни новини