От х:

Днес в x:

Бавят безплатните винетки за инвалиди, проверяват ги в ТЕЛК

    Бюрокрацията тази година бави безплатните винетни стикери за хората с увреждания и някои още не са ги получили от социалната служба в Хасково, въпреки че валидността на старите изтече преди 22 дни. За забавянето сигнализира хасковлията Димитър Димов, който обикаля институциите заради 75-годишната си майка Анастасия, която е трудно подвижна и едва ходи с две патерици.

    „Наложи се все пак да пътуваме и купих винетка за 15 лева. Срокът ѝ обаче изтече, не съм получил безплатната от социалните, а отново се налага да пътуваме и пак ще трябва да купя седмична винетка. Ако се забавят още малко, ще стане безпредметно, по-добре да купя годишна, ще ми излезе по-евтино. И изобщо да не разчитаме на помощ от държавата“, обясни хасковлията. Той допълни, че е подал заявление за безплатен стикер на 1 февруари, защото разчитал, че веднага ще го получи, както миналата година. „Казаха, че ще проверяват ТЕЛК-решението, но след две седмици ще си получим стикера“.

    Проверката обаче се проточила. Към днешна дата винетка все още няма. Хасковлийката Цветанка Паскова също е сред чакащите вече близо месец.

    Шефката на хасковската социална служба Петя Ангелова обясни, че с писмо от миналата година имат указания да проверяват валидността на решенията и това е причина за забавянето. Тя обясни, че в социалната служба имат картотека на ТЕЛК-решенията с печат „влезли в сила“, но от 2011 година насам. За по-старите се налагала проверка в ТЕЛК Хасково.

    Междувременно днес на брифинг от дирекцията за социално подпомагане изнесоха данни за раздадените винетки за хора с увреждания. Към 31 януари в областта са подадени общо 5081 заявления, има 7 отказа, а получените винетки са 4785. По-голямата част от неполучените винетки са в община Хасково – от 1895 заявления са получени 1663 винетки. В повечето други общини на региона социалните служби са раздали стикерите на 100 процента. Например Любимец – 205 заявления, 205 раздадени винетки, Ивайловград – 127 на 127, Симеоновград – 176 на 176, Стамболово – 100 на 100, Харманли 626 на 626, Димитровград – 1135 заявления, 1130 получени стикера, като има 3 отказа.

    От Хасковската социална служба днес предоставиха на репортери актуална към днешна дата информация. Заявленията са общо 2556, получените стикери са 2428, чакащите са 128. Сред тях е и Димитър Димов, който чака винетка за майка си Анастасия. Нейните данни са изпратени в ТЕЛК Хасково на 6 февруари, но оттам все още няма отговор. Към днешна дата се чака отговор за 88 души, уточняват социалните.

    От РЗИ Хасково коментираха че справките в ТЕЛК се бавят, защото се проверяват много, при това стари досиета. В момента се проверяват 3 списъка с над 120 имена. „Става бавно и отнема време. А и не само това им е работата“, коментира д-р Соня Димитрова, шеф на Регионалната здравна инспекция.

    ТЕЛК решенията за общините в региона, освен Хасковската, се проверяват в картотеката в Димитровград, където очевидно са създали завидна организация на работа и нямат никакво забавяне. По-старите обаче се намирали в Хасково и от Димитровградската ТЕЛК искали справките тук. И въпреки това нямат забавяне.

    Шефът на Социалната дирекция в областта Стефан Манахилов пък коментира, че проверките наистина бавят, но това ще е еднократно. Сега всички тези данни се вкарват в картотеката на социалните и оттук нататък вече няма да се извършват такива проверки.

    Проверките на ТЕЛК решенията бяха идея на Обединените патриоти, които уверяват, че увеличението на пенсиите може да стане за сметка на фалшивите инвалидни пенсии. Това предизвика проверки по всички процедури, в които се ползват решения на ТЕЛК комисиите.

    Според Петя Ангелова в хасковската социална служба не са се натъкнали на фалшиви ТЕЛК решения.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (23)

    • 1
      Пе
      Пейо Делянов
      13 -2
      17:12, 22 фев 2018
      Вярно е,че ги бавят,но нямат и направена организация.Хората висят с часове и накрая ги връщат за няма нищо.Първо им дават по-ниски/ако не си платиш/ проценти на инвалидност,след това някакви смешни 140-150лв. инвалидна пенсия и то на млади хора.Това може да се случи само в нашета измислена държавица.
    • 2
      00
      001
      24 -10
      17:36, 22 фев 2018
      Хубаво се оплаква господин Димитър Димов но от неговите думи излиза ,че инвалид е майка му съответно неговата кола е регистрирана на нейно име и получават безплатна винетка.Вярно не е приятно ,че им я бавят но пък съгласете се с мен и ,че не е нормално колата да се ползва от един а да се води на друг за едната безплатна винетка!!!!!!!! Всеки се прави на тарикат всеки ламти за аванта затова и държавата е на тоз хал!!!!!!!!
      • Ja
        Jack Bauer
        10 -9
        20:59, 22 фев 2018
        Мисли малко преди да коментираш. Майка му е на 75 г., тя ли да кара колата? Когато ходи по лекари или на гости, да не я караш ти? Аман от многознайковци.
    • 3
      ЕН
      е няма такава държава
      19 -12
      17:56, 22 фев 2018
      това е наглост......75 годишната жена едвам ходи а камо ли да кара кола....и иска винетка.....аман от измекяри......като трябва ще си купи.......той инвалид ли е??????
      • Ja
        Jack Bauer
        3 -7
        21:03, 22 фев 2018
        Така де. Жената едвам ходи и той трябва да я кара... Виж коментара
    • 4
      Да
      Данъкоплатец
      17 -9
      18:16, 22 фев 2018
      Абсолютно вярно. Безплатни винетки трябва да има само за колите преоборудвани за инвалиди- с рампи, ръчни педали и т.н. Всеки с някакъв процент инвалидност тича за безплатна винетка. Половината от тези на опашката не карат кола, нямат книжка .
      • Ми
        Митко Йовов
        10 -8
        18:27, 22 фев 2018
        Дано не ти се наложи.Разходи се,виж рампите и акай тогава.
    • 5
      Ва
      Ваня
      12 -5
      21:10, 22 фев 2018
      Браво г-н Димов точно така се прави трябва да си търсим правата .А тези който коментират по горе дано никога не им се случва да имат в семейството човек с две патерици че да видят тогава дали няма да карат болната си майка която е невъзможно да се предвижва сама.Как не Ви е срам бе хора загубили сте човешкия си облик.Че кой да я превозва ако не сина и .Не ви е срам.
      • Да
        Данъкоплатец
        0 -3
        00:34, 23 фев 2018
        Добре де. Хора с патерици, трудно подвижни ОК. Но след като някой чака на опашка , прав и т.н дали му трябва винетка или просто си използва разпоредбата на калпак. Така и така дават, имам решение, що да не взема. И нека ако може всички чакащи да не са роднините на ползвателите..
      • Гр
        Гражданин
        4 0
        08:05, 23 фев 2018
        Много хора имат болни хора в семейството , които не са освидетелствани , и пак ги карат на лекар , рехабилитация и т.н.Те също са синове и дъщери и не се оплакват , че нямат винетка.Пък и за града на кой му трябва.Затова винетка трябва на тези, които имат собствена специализирана кола, карат си я сами , нежна им е всеки ден. А на сина , дъщерята , внука и т.н да закарат баба си три пъти в годината на лекар.
      • Съ
        Съгласен с 001
        1 0
        12:39, 23 фев 2018
        И аз съм съгласен с теб , не може колата да е писана на някой който няма дори и книжка ... за да ползват облаги ! Ей тази ромка която е на снимката има ли книжка ? Ако няма каква винетка и се отпуска ... Скапана държава , цял живот ще работим за ромите 😡😡😡
      • Съ
        Съгласен с 001
        1 -1
        12:42, 23 фев 2018
        Мила Ваня , и аз имам майка и свекърва болни с 1000 болести и телк решения , но не съм отишла да взема винетка ! Извън града тях ги карам един път годишно ако се наложи до доктор в Пловдив . Трябва да бъдем преди всичко човечни
    • 6
      Ди
      димитър
      7 -4
      21:34, 22 фев 2018
      наглост е вашите глупави писания господин АНОНИМЕН първо се запознайте за какво се дава венетката май за колата,, значи когато и се полага за инвалидност ,не може да кара а ако си купи може да кара на 75г,, е толкова злоба не съм очаквал, но ви пожелавам от сърце и вие да сте на нейно место инвалид и да се откажете от тази венетка за да не ощетите държавата
      • Да
        Данъкоплатец
        2 0
        01:12, 23 фев 2018
        Не е необходимо да кълнете, а помислете. Именно майка ви е потърпевша най- много от злоупотребите. Бюджета е един, малък и вместо на нуждаещите се да има повече услуги, не само винетка, има на всички на калпак. Вината е на държавата , че не създава ред и контрол, но държавата сме всички ние. И с клетви и замитане на проблема със злоупотребите няма да да я докараме доникъде и пак няма да стигат парите.
      • Ди
        димитър
        0 -1
        16:49, 23 фев 2018
        не не съм и аз от тях АНОНИМНИМИ 001,ако бяхте чели внимателно горе писаното от мен ,че моята кола не е регистрирана на майка ми,а аз си плащам данъците на мое име като ПИЧ а не ,като някои писатели които само пишат глупости за запълване на времето, а колата на майка ми си е лично на нейно име и има пълните права по закон да си използва ,,дадените и от закона привелегии, но се съмнявам в тези писачи, че май те се възползват от тези привелегии ,щом са наясно с нещата и ги обясняват подробно,а за венетката се използва за извън града го знаем това ,но мисля че вие не можете да определяте колко пъти се налага да се ходи извън града, до болнични заведения, затова ви моля да не злобеете толкова много, не е здравословно
      • Ди
        димитър
        0 -1
        17:38, 23 фев 2018
        гражданино, като стоите пред компутърът няма кой да ви помогне , да дойдат и да ги освиделстват в къщи,никой няма да ви помогне, ако не си помогнете сам,много добре знаете какъв е редът за това, сърдете се на вас самите
    • 7
      00
      001
      8 -2
      22:41, 22 фев 2018
      А ти да не си бавен поне 50% от тези винетки се отпускат на коли които ползват деца и внуци !!!!!!!Колата само се води на въпросния човек за да е безплатна винетката и синята зона!!!!!!!!!
    • 8
      Ди
      димитър
      5 -4
      23:03, 22 фев 2018
      не господин или госпожа АНОНИМНИ , излезте с имената си ,и се запознайте първо с фактите и после си излейте злобата която държите в себе си,първо моята кола си е на мое име защото си и плащам и данъкът като ПИЧ ,можеш да провериш за това , второ на колата за която се полага венетка е на името на майка ми за което може да се направи справка и тогава да се злобее, а държавата ни е на този хал заради такива тарикати като вас, които проявяват завист на тези на които се полагат , а защитавате ромите с фалшивите ТЕЛКОВИ РЕШЕНИЯ и им се радвате,че ощетяват държавата, и последно щом толкова ви е за венетката станете и вие инвалид ,, пожелавам ви го от сърце от синът и тарикат ДИМИТЪР
    • 9
      Ди
      димитър
      3 -2
      23:20, 22 фев 2018
      не не съм бавен 001 или ам под каквото име се криеш, но съм доста бърз но за съжаление майка ми се предвижва по бавно и затова използва тази венетка която и се полага, затова с нищо не сме ощетили държавата, но някой друг я ощетява но търсете го другаде,защото и аз мога по същия начин да кажа ,че вие я ощетявате, а ви пожелавам и на вас ,станете и вие инвалид и ползвайте благата които се полагат и венетката за която завиждате
      • 00
        001
        4 0
        23:37, 22 фев 2018
        Аз не ви завиждам и баща ми беше инвалид но колата си я караше лично и да полагаше се и на него говоря че ако не вие то много други регистрират колата на инвалид само заради винетката и безплатната синя зона ако Вие не сте от тях извинявайте че съм Ви обидил!!!!!!!!
    • 10
      Ди
      димитър
      0 -1
      23:39, 22 фев 2018
      верно ли бе данакоплатец , да допълним и тези с колела ,, с циркаджииско колело с една гума, а тези глупости които ги пишеш ставаш смешен, тези коли си имат венетки защото ги използват в домове за хора с увреждания, но съм съгласен ако има такива които да действат по всяко време на денонощието когато ги повикат инвалидите
      • Да
        Данъкоплатец
        4 0
        00:26, 23 фев 2018
        Със системата просто се злоупотребява. Освен това карането на лекар , социална служба и т.н в града е без винетка. Говоря за личните автомобили оборудвани като специализирани. Автомобили , луксозни, мощни, неспециализирани със стикери за инвалиди се виждат навсякъде по паркингите. Нормално е хората в неравностойно положение да приемат лично коментарите за злоупотребите с винетки, моля за извинение , не се съмнявам че имат нужда от тях , но това не означава , че темата не трябва да се коментира. Много от нас са срещали достатъчно примери за злоупотреби
    • 11
      Ди
      димитър
      0 0
      17:07, 23 фев 2018
      данакоплатецо,както сте се вписали ,ако въобще ,знаете какво е данък и къде се плащат, защото не е като глупавите ви писания ,за вашо съжаление в нашият случай майка ми има и книжка редовна не купена и може да кара колата,на която се полага венетка по закон,затова съвеста ни е чиста,не злоопотряваме с закона и всички документи са ни редовни и не ощетяваме държавата с нищо,затова ни проверяват по 22--24дни, а за другите става по бързо без много проверки, вие се сещате за кои става въпрос,затова ви моля да се обръщате към тях
    Последни новини