От х:

Днес в x:

Нови удари в Сирия, Русия поиска свикване на СС

Десет цивилни са убити при нов въздушен удар от сирийския режим в Източна Гута, където 270 души загинаха след 3 дни на бомбандировки, предаде агенция БГНЕС.

Последните удари бяха насочени срещу няколко града в източната част на Гута, която се намира източно от столицата Дамаск и от 2012 г. насам е контролирана от ислямистки и джихадистки групировки.

Сред убитите има и три деца. Въздушните удари са ранили поне 200 души, посочват от Сирийската обсерватория за човешки права. С последните жертви от най-смъртоносните удари досега в Източна Гута, броят на загиналите достигна 274 от неделя насам, а ранените наброяват 1 400 души.

Режимът на президента Башар Асад струпва сили около анклава този месец, което поражда опасения, че може да има още по-смъртоносно сухопътно нападение. Районът е обсаден от 2013 г. насам, а хуманитарната ситуация в анклава е тежка.

Групите за оказване на помощ заявиха, че не могат да обхванат всички нуждаещи се поради тежките бомбандировки и предупредиха за настъпваща катастрофа.

Русия поиска в четвъртък да бъде свикано открито заседание на Съвета за сигурност (СС) на ООН,

на което да бъде обсъдена ситуацията в Източна Гута. „Имаме конкретно предложение. Молим страната председател да свика утре открито заседание на СС, за да обсъдим ситуацията в Източна Гута“, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на съвета, посветено на опазването на международния мир и сигурност.

В дискусията участваше и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова за незабавно спиране на военните действия в Източна Гута и оказване на хуманитарна помощ на населението. Той заяви, че Източна Гута се е превърнала в „ад на земята“.

Според дипломати, цитирани от АФП, се очаква Съветът за сигурност да гласува през идните дни по проекторезолюция, налагаща едномесечно прекратяване на огъня в Сирия.

Френският президент Еманюел Макрон поиска възможно най-скоро да бъде сключено примирие в Източна Гута,

Франция осъжда категорично това, което се случва днес в Източна Гута, каза френският държавен глава. „Използвайки борбата срещу джихадисткия тероризъм като претекст, режимът и някои от съюзниците му решиха да нападнат мирни граждани и вероятно някои свои противници“, заяви Макрон. Освен примирие Париж иска и да се приеме незабавно резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Източна Гута.

Германия призова Москва и Техеран да накарат сирийския режим да спазва примирието в бунтовническия бастион Източна Гута,

Кремъл отрече Русия да участва в бомбардировките над Източна Гута.

„Това са безпочвени обвинения, непонятно е на какво се базират. Не се привеждат конкретни данни и ние не сме съгласни с тях“, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини