От х:

Днес в x:

Най-добрият приятел на човека... смартфонът

Поколението Z описва телефона като най-добрия си приятел

Потребителите са склонни да приоритизират телефона си пред хората, които обичат, сочат резултатите от проучване на Motorola, в партньорство с изследователската компания Ipsos и д-р Нанси Еткоф – световноизвестен експерт в областта на Поведенческата психология и Науката за изследване на щастието в Харвардския университет и психолог в Психиатричното отделение към водеща болница в Масачузетс.

Една трета (33%) от анкетираните приоритизират смартфона пред ангажираността с хората, за които ги е грижа и биха искали да прекарват времето си заедно, твърди проучването. Проблемите със смартфоните се задълбочават сред по-младите поколения като повече от половината (53%) анкетирани от поколението Z описват телефона си като своя най-добър приятел.

Хората искат помощ, за да установят положителен баланс между смартфона си и своя живот. Всъщност, 61% от участниците са единодушни, че биха желали да вземат максимума от телефона си, когато го ползват, и максимума от живота, когато не ползват телефона. Мнозинството от участниците (60%) споделят, че е важно да имат живот, несвързан с техните телефони.

Изследването „Баланс между живота и телефона”, проведено измежду 4 418 смартфон потребители на възраст между 16 и 65 години в САЩ, Бразилия, Франция и Индия, набелязва 3 ключови обезпокояващи поведения, които влияят на връзките ни с околните. По-младото поколение е по-склонно да придобие точно тези проблематични поведения:

Проверки по навик: Половината (49%) са единодушни, че проверяват телефона си по-често отколкото им се иска (близо всеки 6 от 10 в поколенията Z и Y).

Прекалено много време с телефона: една трета (35%) споделят, че прекарват твърде много време в употреба на телефона (44% при поколението Z) и смятат, че ще са по-щастливи, ако споделят по-малко време със своите телефони (34%).

Прекомерна емоционалност: Две трети (65%) признат, че се паникьосват, когато помислят, че са си загубили телефона (почти всеки 3 от 4 при поколението Z и поколението Y), а трима от десет (29%) признават, че когато не ползват телефона си, мислят за него.

Очевидно е, че има нужда от по-добър баланс между смартфона и личния живот, казват авторите на доклада. За целта Motorola е създала приложение, което предлага 60-дневна програма за развитие на разумно използване на смартфона, вкл. намаляване яркостта на екрана, блокиране на нотификации и др. Компанията, която е част от Lenovo, окуражава също служителите си да се стремят към положителен личен баланс между живота и телефона.

„За мнозинството от потребителите на смартфони проблемът се заключва в безсмислените отговори и лоши навици, за чието превъзмогване хората се нуждаят от помощ. Поведенческите знаци, контролът над средата и волята за промяна ще са от помощ, както и усилията на тези, които са ангажирани в смартфон индустрията”, казва д-р Еткоф.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини