От х:

Днес в x:

Поличба: Папата благославя трабанта на Соломон Паси, получаваме покани за НАТО и ЕС

    Като поличба свише определи Соломон Паси благословията, която е получил от папа Йоан Павел Втори през 2002 г. за своя легендарен трабант. Според него това е предопределило поканите, които сме получили за членство в НАТО и Европейския съюз. Това става в период, когато нашия атлантик лобира пред светия отец да опровергае клеветите срещу  страна ни за покушението, извършено срещу него от Али Агджа.

    Паси е определян като политикът прозрял далеч в бъдещето и чертал евроатлантическата интеграция на страната. Това прозира и от книгата му „Статии, мнения, коментари, интервюта – извън протокола“, представена в Кърджали в рамките на Месеца на Америка. Домакин на проявата бяха Дружество „Приятели на САЩ“ и община Кърджали. Да уважат известния български политик и председател на Атлантическия клуб, бяха дошли кметът на Кърджали инж. Хасан Азис с целия си екип, енорийският свещеник отец Петър, бившият главен мюфтия Фикри Сали, шефът на Дънди прешъс метълс за България Илия Гърков, много общественици. Проявата бе открита с приветствие от председателят на Дружество „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова.

    Съставителят на книгата Максим Минчев, директор на Българската телеграфна агенция, припомни, че именно Соломон Паси е бил пророкът, който още като млад депутат от СДС в парламента се обявява за присъединяване на страната ни към НАТО. Това става в бурната 1990 г., когато България все още членува във Варшавския договор. Паси чрез ръководения от него Атлантически клуб лобира за тази идея. Като външен министър в кабинета „Сакскобургготски“ има шанса да участва в това присъединяване, както и да получи поканата ни за членство в Европейския съюз.

    За мен е важен преди всичко пътят, не толкова резултатът, сподели пред феновете си в Кърджали Соломон Паси. Той е категоричен, че би се подписал под всяка статия и днес поне по десет пъти.

    Соломон Паси е един от българските политици с безупречна международна репутация. Бил е вицепрезидент на Атлантическия съвет, водил е заседания на Съвета за сигурност на ООН, председателствал е ОССЕ. Признанието идва и с номинацията му за генерален секретар на НАТО. Той  бе определен от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис като голям приятел на града. "Вие сте идвали тук в различни качества, но винаги и като наш голям приятел", подчерта градоначалника. Той подари на госта албум със снимки на Кърджали, като посочи, че знакова за него е тази с църквата, джамията и синагогата. "Не случайно тук са енорийският свещеник и мюфтията", отбеляза Хасан Азис.

    Соломон Паси е свързан с Кърджали и с това, че работи по отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея“. Негова е заслугата южните ни съседи да се съгласят с отварянето на пункта при Славеево, Ивайловградско. Пак по негова инициатива по време на антарктическа експедиция, нос в ледовития континент получава името Кърджали. Има и такъв наречен Татул.

    Съставителят на книгата Максим Минчев отбеляза, че тя е била подготвена в пълна тайна от Паси и е била подарък за неговия шестдесетгодишен юбилей. "Бях готов да го съдя, но заради жена ми му простих", пошегува се Паси.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини