От х:

Днес в x:

Откриха туберколоза в дома за стари хора в Петково

РЗИ – Смолян са предписали стриктни мерки за хигиена и профилактика с химиотерапевтици след констатиран случай на туберколоза в дома за възрастни хора с психични разстройства в с. Петково, съобщи за СмолянБГвести нет д-р Сийка Чернева – шеф на дирекция «Надзор на заразните болести» при РЗИ – Смолян.

Веднага е извършена проверка на сигнала за 1 болен от туберкулоза мъж от Дома и е изготвен противоепидемичен режим, който освен редовно проветряване на помещенията, включва двукратна дезинфекция на трапезната посуда, помещенията, повърхностите и санитарните възли.

От РЗИ уточниха, че са взети незабавни мерки спрямо персонала и другите контактни лица, за да не пламне епидемия. Направени са изследвания, кожен тест «Манту», микроскопско изследване, а по преценка на специалиста на някои и рентгенография на бял дроб. На всички домуващи е назначена химиопрофилактика. наблюдение и профилактика от Кабинет за контрол на туберкулозата към МБАЛ – Смолян.

През 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани 18 случая на белодробна туберкулоза, което е под средните стойности за страната. От началото на тази година случаите са общо три- 2 жени и 1 мъж на възраст между 50 и 80 години. Заболелите са от различни населени места и без епидемична връзка между тях, уточняват от РЗИ.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини