От х:

Днес в x:

Бадемите в Хасково цъфнаха в средата на февруари

Изображение 1 от 5

    Бадемовите дръвчета цъфнаха предсрочно в Хасково. Дръвчетата се отрупаха с красиви розово-бели цветове, които подсказват за преминаване на зимата и наближаването на пролетта. Според агрономите причина за явлението е необичайно топлото за сезона време. 

    Обичайно бадемите цъфтят след средата на март. Ранното разпъпване обаче е рисково за оцеляване на плодовете. Ако температурите паднат драстично под нулата или ги попари слана, то плодовете са обречени на гибел, смятат агрономите. Шансът да оцелее малка част от тях  по дръвчетата е минимален, категорични са специалистите. Лошото в случая е, че няма механизъм, чрез който да се опази дръвчето от евентуално измръзване. Единственият вариант е покриване с акрил, но това излиза скъпо и е трудоемко, заради височината на короната на дръвчето, което трябва да бъде изцяло покрито.

    След бадемите се очаква да разцъфнат и сливите, кайсиите и прасковите.

    Според метеорологичната прогноза в следващите дни се очаква повишение на температурата. В областния град в неделя живакът ще достигне до 17 градуса. Още на следващия ден обаче времето ще се промени рязко, когато дневните стойности ще паднат драстично. Максималната температура няма да надвишава 3 градуса, а през нощта живакът ще падне до минус 3 по Целзий. В следващите дни градусите отново ще започнат да се повишават.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини