От х:

Днес в x:

На 88 години почина кръводарител №1 в България, човекът с голямо сърце Атанас Френкев от Смолян

Човекът, дарявал повече от 40 години кръв и спасил десетки животи, днес си отиде от земния свят.  Атанас Френкев почина на 88 години. Поклонението ще бъде утре /18 февруари/ от 11. 00 часа в църквата „Св. Неделя“ в кв. Райково, а погребението е от 15. 00 часа в Гробищния парк в квартала.

Атанас Френкев, кръводарител №1 на България и Почетен гражданин на Смолян, един от основателите на Смолянски окръг, е дал безвъзмездно 107 литра кръв в над 400 случая.

Награждаван е от БЧК с три сребърни и една златна значка, получил е златна значка и от някогашното Министерство на народното здраве. Има седем ордена и медала за гражданска доблест и заслуги – Първа степен. Член е на пленума на Червения кръст. През 2005 г. получава грамота и статуетка на НС на БЧК за Кръводарител №1 на България. Отличен е със званието „Достоен гражданин на Смолян за 2008 година“.
Френкев дарява кръв за пръв път през 1948 г. , а за последен през 1990 г. Заради кръвната му група с 15 добавки, които рядко се откриват в човека, той е бил постоянно в списъците на Кръвните центрове на БЧК за повикване при нужда. Без аналог в наше време, през 1959 г. Френкев е дарил в три последователни дни общо 1,5 литра кръв за спасяването на родилка. Кръводарител №1 на България е роден на 26 април 1930 в Райково. Целият му живот е пример за жертвоготовност, хуманизъм и родолюбие.

Отиде си от този свят един човек с голямо сърце и живот, отдаден на хората.

Екипът на СмолянБГвести изказва искрени съболезнования на семейството и близките му.

Поклон пред светлата му памет!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини