От х:

Днес в x:

Посолството на Полша в Израел нашарено със свастики и ругатни

Портите и информационният бюлетин на посолството на Полша в Израел са били нашарени със свастики, ден след като полският премиер обяви, че евреи са били сред извършителите на Холокоста.

Полицията в израелската столица Тел Авив е започнала разследване, след като са били изписани също така ругатни и думата "убиец".

Коментарите на министър-председателя на Полша Матеуш Моравиецки бяха категорично осъдени от Израел. Говорителката му в отговор изтъкна, че той не е имал намерение да обвинява еврейските жертви за "геноцида, извършен от нацистка Германия", нито да отрича Холокоста.Новият спор идва само седмици, след като Израел разкритикува новия полски закон, с който се забранява полската страна или държава да бъде обвинявана за съучастие в нацистките престъпления.

Законът беше подписан от полския президент Анджей Дуда, но също така беше отнесен за разглеждане от Конституционния съд, който да се произнесе за неговото съответствие с конституцията.

Засега никой не е поел отговорност за вандалщините по дипломатическата мисия на Полша.Полският премиер направи спорните коментари по време на Мюнхенската конференция за сигурност в събота. Той е отговарял на въпрос на израелски журналист, който го попитал дали някой, който казва, че е имало полски съучастници в Холокоста, ще бъде разглеждан като престъпник в Полша съгласно новия закон.

Моравиецки отговорил: ""Изключително важно е първо да се разбере, разбира се, няма да бъде наказуемо, няма да бъде разглеждано като престъпление да се каже, че има полски извършители и съучастници - както имаше еврейски извършители, както имаше руски извършители, както имаше украински... не само германски извършители."

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отговори по-късно, че думите на полския му колега били "възмутителни" и показвали "неспособност за разбиране на историята".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини