От х:

Днес в x:

Рядка книга разкрива каква е била медицината през 16-ти век

Изображение 1 от 2

    Пиене на урина. Пускане на кръв. Чума. Животът на лекарите през 15-ти и 16-ти век невинаги е бил приятен, но затова пък никога не е бил скучен. Те имали на разположение революционен наръчник по анатомия.

    Книгата Fasciculus Medicinae давала насоки при всички възможни заболявания, включително лечение на рани и проблемна бременност.

    Сега, благодарение на онлайн изложба на Нюйоркската академия по медицина, имаме възможност да се потопим в странния понякога свят на медицината в критичен за професията момент.

    Facendo Il Libro: The Making of Fasciculus Medicinae, an Early Printed Anatomy отвежда читателите на пътешествие из едни от най-влиятелните текстове в медицината.

    Книгата е отпечатана за пръв път през 1491 от двама братя венецианци, които обединили серия медицински трактати и добавили илюстрации.

    През следващия един век нигата била преиздавана и доукрасявана. Изложбата показва еволюцията на медицинското познание при прехода от средновековните разбирания за тялото към по-просветената ренесансова перспектива.

    Най-пленителната част от книгата без съмнение са илюстрациите. Зодиакалният човек е фигура на мъж, чието тяло е разделено на зодаикални знаци, като са добавени инструкции за пускане на кръв, в зависимост от това коя част на годината е.

    Раненият човек е илюстрация на смъртно ранен мъж, прободен от саби и стрели. Болният човек предлага поглед върху видовете, заболявания които навремето лекарите диагностицирали и лекували.

    Без значение дали искате да научите как лекарите тествали урината на заболели пациенти или как се е развивала книгата през годините, изложбата предлага визуални материали и текст, които демонстрират колко влиятелна е била Fasciculus Medicinae.

    Тя например съдържа първата печатна версия на човешка дисекция, изображението променило начина, по който лекарите възприемали човешкото тяло.

     Забавна, проницателна, на моменти отблъскваща, изложбата ни дава възможност да осъзнаем, колко много се е развила медицината и колко по-различно са гледали хората в миналото на анатомията и заболяванията.

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини