От х:

Днес в x:

Любов искри сред зубрите ни в Кърджалийско по Свети Валентин, рогата са за украшение

В деня на Св. Валентин от фондация "По-диви Родопи" ни разказват за една сложна любовна история между зубри, която не се съобразява с границите, графиците и плановете на хората. В нея преградите не са пречка, главните герои са най-едрите животни в Европа – европейските бизони, известни и като зубри, които демонстрират, че са способни да сътворят сюжетна линия, която е достойна конкуренция на история в турски сериал.

Как започва всичко

В края на октомври 2017 г. стадото зубри в Родопите се увеличава с две нови попълнения, дарени от зоопарка в Зул, Германия. Животните са настанени в специално заграждение – т.нар. адаптационна ограда, като идеята е да привикнат към местната храна, промените в заобикалящата ги среда, както и с другите зубри в местността. "Целта на огражденията е да дадем шанс на новодошлите да се опознаят и постепенно да свикнат с другите зубри", обяснява Христо Христов от "По-диви Родопи", който се грижи ежедневно за животните. Затова поставят ограждението на новодошлите в непосредствена близост до оградата на зубърското стадо.

План А на гледачите

Съоръжението е изградено така, че в първите дни животните да нямат визуален контакт с новодошлите, за да може първо да свикнат с миризмата и звуците им. След първоначалната адаптация оградата е разширена с дървена ограда с електропастир, за да може новите животни да свикнат и с него.

Когато една зубърска любов пламне в Източните Родопи

© Мехмед Пайтар, По-диви Родопи


Следващата планирана стъпка е постепенно ограждението им да се разшири и след известно време младите да се преместят зад по-голяма електрическа ограда, успоредна с тази на другите зубри, и едва след това двете групи да се съберат заедно. Но нещата рязко поемат в друга неочаквана посока.

Пламъкът на любовта помита огради

И електрическата ограда се оказва недостатъчна да спре поривите на пламъка на зубърската любов. Особено когато замесени са и хормоните.

Когато една зубърска любов пламне в Източните Родопи

© Мехмед Пайтар, По-диви Родопи


Обикновено зубрите достигат полова зрялост и започват да се размножават след 2-3-годишна възраст, но за изненада на екипа на "По-диви Родопи" младата женска показва признаци на разгонване на 14 месеца. Това не остава скрито за възрастния мъжки в съседство - Спиро, и той решава бързо да махне всички прегради между него и новата му любов. След неколкократни неуспешни опити да достигне до нея по заобиколни пътища той взима радикални мерки и буквално събаря оградите помежду им.

Любовен триъгълник, че и още нещо

Историята не свършва дотук. Защото младата женска показва симпатии към сина на Спиро – Илия. Това – разбираемо – не се харесва изобщо на по-опитния мъжки. Но за щастие не се стига до по-сериозни физически пререкания. Засега...

Постепенно животните сформират една социална група. Зубрите живеят на стада, доминирани от най-възрастната и опитна женска. А тази възрастна зубърка в нашата история – Егерози, изобщо не споделя симпатиите на мъжките зубри в стадото й към конкуренцията й - новата млада женска.

Днес всички живеят заедно като едно голямо семейство.

© Мехмед Пайтар, По-диви Родопи

Днес всички живеят заедно като едно голямо семейство.

Отнема време, за да се успокоят страстите. В крайна сметка новите животни са приети в групата. Младата дама продължава да показва симпатиите си към младия мъжки, а всеки по-сериозен жест на внимание от страна на Спиро към нея предизвиква ревност от възрастната женска.

Днес всички живеят заедно в едно голямо семейство, но колко ще е сплотено и дали ще е щастлив краят на тези страсти тепърва предстои да разберем.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини