От х:

Днес в x:

Потрошила се на леда хасковлийка осъди общината и „Ата-строй“

Хасковлийка, която пострадала при падане на заледена улица в областния град, осъди общината и снегопочистващата фирма „Атастрой“.

Инцидентът станал на 26 януари 2017 г., около 9:30 часа. Тогава пострадалата с инициали Й. К. С. се придвижвала с нейна приятелка по надолнището на улица „Константин Симидчиев“, водеща към автобусната спирка на площад „Спартак“ в Хасково. Тя се подхлъзнала и паднала на заледената улица, още преди да стигне до площада. Тротоарът не бил почистен от снега, имало образувани коловози. Навалелият по-рано снежец замаскирал непочистените заледени тротоари и пътно платно, никъде не било опесъчено. Според пострадалата това довело до инцидента. Тя си счупила лявата ръка, усетила и болка в дясното рамо. След травмата тя нямала възможност да се грижи за болната си майка. Ангажиментите били поети от децата на пострадалата.

Иска ответникът да бъде осъден да заплати обезщетение в размер на 6500 лева за неимуществени вреди, претърпени вследствие телесна повреда, причинена на 26.01.2017г., както и обезщетение в размер на 500 лева за имуществени вреди, изразяващи се в средства за закупуване на лекарства, ведно със законната лихва, считано от 26.01.2017г. до окончателно изплащане, както и направените по делото разноски.

От кметството са отхвърлили предявената претенция. Оттам уточняват, че снегопочистването на тази улица бил ангажимент на фирма „Ата-строй“, с която общината имала сключен договор и завеждат обратен иск. От кметството отричат улицата да не е била почистена. Освен това от справката на метеорологията ставало ясно, че на въпросната дата не валяло сняг. Въпреки това в случая солидарна отговорност с общината следвало да носи и изпълнителят по договора за обществена поръчка, тъй като имал задължение за зимното поддържане на въпросната улица.

От хасковската фирма оспорили предявения обратен иск, тъй като считат, че извършили възложената работа и тя била приета без забележки. От „Ата-строй“ уточняват, че почистването на тротоарите е ангажимент на ОП „Екопрогрес“.

След разглеждане на делото Хасковският районен съд е осъдил общината да плати на пострадалата 1800 лева за неимуществени вреди и 500 лева за имуществени. Парите трябва да бъдат възстановени на кметството от „Ата-строй“ като помагач и ответник по обратния иск по делото.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини