21 °C

Бизнесът на протест заради свалeни номера на фирмени коли

Бизнесмени от Хасково готвят протест заради свалени номера на фирмени автомобили за провинения на работниците им. Такива принудителни мерки се прилагат при нарушения като употреба на алкохол и наркотици, шофиране без книжка, неплатени глоби, а до скоро от КАТ сваляха номерата и за изтекло свидетелство за управление, което беше в сила до януари 2018 г. „Не сме съгласни заради провинения или пропуски от страна на работниците фирмите да търпят загуби”, категорични са хасковски бизнесмени.

Заради подобен тип нарушения от наети шофьори, са свалени множество регистрационни табели на фирмени автомобили. Това провокира недоволството на собственици и управители на хасковски дружества. Сред потърпевшите е шефът на няколко фирми Веселин Илчев. „За по-малко от година ми свалиха номерата на 7 микробуса. Така автомобилите са дерегистрирани, а след изтичане на принудителната административна мярка /ПАМ/, която е от 6 м. до 1 г., следва нова регистрация. В този период търпя загуби заради спрените бусове. Ако нямаш капитал да си купиш нов автомобил, си обречен на фалит“, коментира Илчев. По думите му фирмите търпят не само загуби от пропуснати ползи заради спирането на колите, но и се налага да плащат отново за винетка, застраховка, преглед, тъй като се издават нови регистрационни табели. Разходите при тежкотоварните автомобили пък са доста по-високи от тези на леките коли, припомниха от местни фирми с камиони на трупчета.

Веселин Илчев вече разпространи в социалната мрежа идеята си за протест в Хасково заради сваляне на номерата на фирмени коли. Предложението е прието радушно от множество съмишленици, сблъскали се със същите проблеми. Колегите му обаче отказаха да застанат с имената си с цел да избегнат евентуални тенденциозни проверки на контролните органи във фирмите им. Но са единодушни, че промените в Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ удрят по бизнеса. „Това е рекет, кражба от народа“, категоричен е Илчев. Той е на мнение, че работодателите не трябва да понасят загуби за сметка на работниците и в тази връзка той и колегите му ще настояват за законодателни промени. Последиците от нарушенията на водачите трябва да са за тяхна сметка, а не за дружествата категоричен е той.

Измененията в ЗДвП за сваляне на номерата бяха въведени като мярка за по-висока събираемост на наложените глоби, които в много случаи висяха с години наред. Голяма част от водачите дори не подновяваха шофьорски книжки с цел да избегнат плащането на натрупани глоби. От хасковските фирми обаче коментираха, че шефовете нямат правомощия да проверяват дали работниците им имат задължения към КАТ.

„Преди време си бях купил дрегер и тествах шофьорите за алкохол, сега трябва да им проверявам валидността на книжките и дали имат неплатени актове, иначе ще ми спрат колите“, възмущава се Илчев. Той възнамерява да търси подкрепата и от омбудсмана Мая Манолова за промени в ЗДвП.

Междувременно в Хасковския административен съд са заведени множество дела за свалени регистрационни номера от автомобили на фирми, както и на частни коли. В едно от решенията съдът е отменил глоба на КАТ за сваляне на номерата на фирмен товарен автомобил, чийто водач е заловен в началото на ноември миналата година да кара с изтекла шофьорска книжка. Съдебното решение на първа инстанция е след 3 месеца, а то подлежи и на обжалване. Причина за отмяната е, че глобата е наложена на собственика на фирмата, а не на самата фирма.

Докато трае съдебната процедура обаче, ще изтече 6-месечния срок за принудително свалените номера, заради което обжалването пред съда се обезсмисля, коментираха още местни бизнесмени. Заради това управители и собственици на фирми готвят протест, но все още дата не е определена.

Haskovo.net


32 Коментара

Хороскоп за 16.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини