От х:

Днес в x:

Празник на мераклийското мезе в Широка лъка събира отново любителите на вкусната храна и родопски закачки

    Празник на домашно приготвените мезелъци отново ще събере цялото село Широка лъка, както и гости от Смолян, съседните села и туристи. Утре 10 февруари, за втора поред година местните майстори на млечни продукти и мезета ще покажат най-доброто, което са произвели. На тезгяха, освен сирена и кашкавал, ще бъдат извадени и месни вкусотии-сланина, суджуци, бабек, луканка и други засукани мераклийски мезета. Шест местни производители, които имат стада, ще изложат млечните деликатеси, които са произвели, а жури ще озенява победителите. Гласуването ще става от всички дегустатори, които ще дават глас в полза на своя фаворит, произвел най-вкусното мезе. Трапезата ще се допълва от домашно вино, хапки и скара с лук, хляб и сланина, както и баници, приготвени от местните майсторки.

    Заради прогнозата за лошо време вместо на селския мегдан, тази година трапезата ще бъде изложена в лятната градина на ресторанта на местния кооператив, обясни кметът Васил Седянков и допълни, че ще има винце и награди за победителите.

    Вкусният празник започнал на шега, когато миналата година загряла мъжка компания в местната кръчма, си мерела приказките. Закачката била на кой му е по-красиво прасето и по-вкусно мезето, и от дума на дума решили да нагостят жури от няколкостотин гости и да изберат най-добрия сред тях. Апетитното изложение в съботния ден ще има награден фонд от 150лв. за победителя, 100лв. за второто място и 75 лв за трето.

    Миналата година повечето участници във вкусния празник признаха, че всичко е било направено толкова вкусно, че са били затруднени да изберат победителя.

    Кметът на село Широка лъка Васил Седянков обаче е убеден, че апетитният празник ще стане традиция, въпреки че повечето млечните специалитети са приготвени за домашна консумация, а не за търговска цел. Така местните ще покажат на гостите каква може да бъде чистата, ръчно приготвена и екологична храна.  

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини