От х:

Днес в x:

Намаляват паралелките в Езиковата и Природо-математическата гимназия, разкриват нови специалности за мандри и санаториуми

Намаляват се паралелките в Езиковата гимназия и в Природо- математическата гимназия в Смолян. В същото време ще се разкрият нови паралелки по специалности, които бизнесът търси.

 Това стана ясно днес на заседание на Областната комисия по заетостта в Смолян, на което беше одобрено предложението за новия държавен план-прием за следващата учебна година. Предвиждат се 20 профилирани и 18 професионални паралелки в средните учебни заведения в Смолянска област, а приемът е само след седми клас. Предложението беше прието единодушно от Областната комисия по заетост и предстои да бъде утвърдено от Министерството на образованието.

Три нови специалности, заявени от работодатели са заложени в предложението за държавен план-прием за следващата учебна година в Смолянска област. За да направят професионалното образование по-атрактивно и да се преодолее недостига на квалифицирани специалисти на пазара на труда, са проведени редица срещи с работодатели. По тяхно искане освен съществуващите се предлагат и три съвсем нови специалности.

„Например в СУ „Христо Ботев“ в село Баните ще има прием по специалността извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни процеси, обясни Нина Алексиева – експерт в РУО-Смолян. Тя коментира, че това е специалност, която е наложително да се въведе, да се обвърже с природните дадености на община Баните и курортното дело. По предложение на бизнеса в Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство се въвежда производство и преработка на мляко и млечни произведения.

Професионална гимназия Чепеларе пък въвежда професията мехатроника, по заявка на единственото голямо производствено предприятие в Чепеларе.

В сравнение с миналата година профилираните паралелки са намалени с две, т. е. с по една паралелка по – малко ще трябва да имат Езиковата и Природо-математическата гимназия в Смолян. Срещу това възрази секретарят на общината Момчил Николов, който изрази опасения, че в по-дългосрочен план двете гимназии ще загубят ученици. Според началника на РУО-Смолян Мария Семерджиева, сътресения на този етап не се очакват. Шефът на образователния инспекторат подчерта още, че професионалното образование се извежда като приоритет, а професионалните училища ще получат допълнително финансиране, като вече се подготвял и списък със защитени професии. Според областния управител план-приемът е балансиран и гарантира запазване на училищната мрежа.

Негативната демографска тенденция продължава и учениците намаляват, като следващата учебна година, седми клас ще завършат 801 ученика. Анализът на експертите от Регионалното управление по образование показва също, че около 100 деца всяка учебна година продължават образованието си в осми клас извън територията на нашата област, тенденция, която Мария Семерджиева определи като "тревожна".

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    слепи !?!
    4 0
    18:35, 10 фев 2018
    Вижте на публикуваното видео с колко смигвания и задоволителни подсмихвания се обсъжда този прием. Браво на женицата седяща отдясно на Областния управител, както е известно самата тя е продукт на СПТУ.

Още новини

Последни новини