От х:

Днес в x:

SpaceX потвърди, че централният ускорител е загубен

Ракетата Falcon Heavy не само успешно излетя, но и приземи перфектно синхронизирано два от ускорителите на първата си степен на стартовата площадка. Сега се изясни съдбата на централния ускорител, който трябваше да кацне на плаваща платформа в океана - оказа се, че е загубен, съобщи Еngadget.

На видеото се вижда успешното приземяване само на другите два ускорителя. Видеоемисията от кацането на централното ядро е изрязана и нищо официално не бе оповестено досега. В аудио от непубликувани видеокадри в YouTube се чува отчетливо "загубихме централния ускорител", но е трудно да се определи, дали става дума за комуникацията или за самата ракета.

В конферентен разговор с репортери Илoн Мъск заяви, че стартът "изглежда премина, както не бих могъл и да се надявам, с изключение на централния ускорител. Централният ускорител очевидно не кацна на плаващата платформа". Той обясни, че ускорителят е изчерпал горивото си, необходимо за приземяването. Ускорителят е паднал във водата със скорост близо 500 км/ч на около 100 метра от платформата. "Това бе достатъчно да се отделят два от двигателите и да се засипе палубата с осколки", обясни Мъск. 

Това не трябва да омаловажи грандиозното постижение на SpaceX. Целта на тази демонстрация бе да се докаже, че Falcon Heavy е готова за полет. Мекото кацане на първите степени винаги е било второстепенна цел. Още повече, че в случая става дума за приземяване на три ускорителя.  Два от тях кацнаха успешно едновременно три минути след изстрелването. SpaceX очевидно ще поработи още по проблема с централния ускорител, за да успее да приземи и трите следващия път, след три до четири месеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини