От х:

Днес в x:

Изчезнаха документи за тайната армия на Швейцария

Изчезнаха секретни документи за тайната армия на Швейцария. Тя е създадена през 50-те години на миналия ХХ в. с помощта на ЦРУ и западните разузнавателни служби.

Вестник "Тагес анцайгер" съобщи на 3 февруари, че отдел "Отбрана" не може да намери 27 папки. Информационният портал Суисинфо обяснява, че "тайната армия P-26", създаден с помощта на чужди разузнавателни служби, особено британците, стана сензация преди 28 години.

"Армията е създадена да организира партизанската съпротива в случай на окупация на страната на войски от Варшавския договор. Тази работа включва около 400 швейцарски граждани, които са преминали специално обучение, а стотици тайници с оръжие и храна също са били оборудвани.

Неконтролирана "армия"

Парламентарната комисия разследва дейността на тази "армия" от 1990 г. стигна до заключението, че военното формирование не е разполагало с правна рамка, и не е имало парламентарен и граждански контрол върху него.

Вестникът посочва, че докладът е на мястото си, но са изчезнали папките с разпитите на свидетелите и списъците със състава на тази армия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини