От х:

Днес в x:

Бизнесът и образованието в Хасково с Меморандум за сътрудничество

Изображение 1 от 5

    Меморандум за сътрудничество за подготовката на кадри подписаха днес бизнесът и образованието в Хасково.

    Седем от водещите предприятия в региона заявиха желанието си за общи действие с професионалните училища от Хасково и Димитровград, които имат обучителни направления в обсега на заявените от тях нужди на кадри. Подкрепата си за развитието на професионалното образование в област Хасково заявяват „Неохим” АД, „Каменица” АД, „Химмаш” АД, „Пим” ООД, „Донидо” АД, „Скаймонт” ООД, „Стимекс” ООД. Те подписаха Меморандум с Професионалната гимназия по механо и електротехника „Стойчо и Кица Марчеви” Хасково, Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” Димитровград, Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт „Н. Й. Вапцаров” Хасково за обучението на кадри в направленията: машинен монтьор, електротехник, техник по автоматизация и машинен оператор.

    Домакин на събитието беше областният управител Станислав Дечев, а на подписването на документа за сътрудничество присъстваха изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Христина Боева и шефът на Регионалната служба по заетостта Господин Господинов.

    „Темата с образованието е важна, но важно е и бизнесът от Хасково да получава необходимото захранване с кадри, за да остане на работи на наша територия. Това, което се случва днес е било тема на разговор на много събития в Областната администрация, затова за мен е чест да съм съм домакин на днешното събитие.“, приветства инициативата областният управител на Хасково Станислав Дечев.

    С разписването на документа фирмите се ангажираха да участват в осъвременяването на материалната база в училищата, да съдействат за осигуряването на необходимите специфични учебни помагала, както да дават възможност за провеждането на учебни практики в техните производствени бази по изброените в Меморандума професии.

    „Дуалното обучение у нас трябва възможно най-бързо да залегне в образователна система и да навлезе колкото се може с по-бързи темпове. За нас-присъстващите от бизнеса днес бъдещето е развитието на технологиите и индустрията. Това, което смятаме, че трябва да се направи е да се върне фокуса върху професионалното образование-в машиностроенето, в електрониката, в големите индустриални производства, които все още съществуват в България.“ , отбеляза по време на срещата предс. на КРИБ за хасковски регион и директор „Управление и развитие на човешките ресурси" в „Неохим" Стефан Димитров, по чиято идея се случи подписването на Меморандума.

    Бизнесът обаче обърна внимание към директорите ,че е необходимо и повишаване на квалификацията на преподавателите, които ще подготвят бъдещите кадри.„Преподавателите в тези гимназии трябва да се усъвършенстват, само така ще могат да подготвят кадри, които да отговорят на стандартите, да боравят с новите технологии. Ние ще подпомагаме и този процес.“, посочи изпълнителният директор на „Неохим“ Димитър Димитров.

    От своя страна директорите на училищата коментираха, че най-големият проблем, който срещат при новият набор на ученици е липсата на мотивация у техните родители, а и в много случаи и на децата да влизат в професионалната образователна система, повечето предпочитат езиковите и математическите гимназии. „ Трябва да се засили работата с родителите в посока ранна презентация на възможностите за професии, които се предлагат в обучителната система в региона“, посочи Румяна Монева, директор на димитровградската професионална гимназия.

    „Много добро е това начинание с подписването на Меморандума, но ние приемаме този документ и като голямо предизвикателство. Знаем къде са тесните места при решаването на проблема във връзка с мотивацията и с начина на набор на нашите ученици, затова искаме да те да получават качествено образование, но след това е важно и реализацията им да е видима“, посочи директорът на ПГМИ Георги Славов.

    Директорът на „ Химмаш“ Мария Ибришимова пък насочи вниманието към демографската криза през последните години и все повече намаляващият брой на децата в училищата. Според нея това трябва да се има предвид и да води към прекрояване на броя на училищата, както и да е в полза на паралелките с професии срещу тези в езиковите и математическите гимназии.

    „Ние от бизнеса винаги сме смятали, че държавата трябва да е сигурна в нас, да ни има доверие. Готови сме да осигурим средствата за модернизация на подписалите Меморандума професионални гимназии, но се надяваме и че държавата ще поеме своя ангажимент в този процес“, обърна се към шефът на РУО Христина Боева Стефан Димитров.

    Темата отново отключи дискусия за мотивацията и за необходимостта за държавен механизъм, който да регулира приема в професионалните и профилираните училища. Началникът на Образованието в Хасково Христина Боева по този повод напомни, че правителството и в частност Образователното министерство има постъпки в тази посока и не веднаж вече е обявявано, че на гимназиите, които предлагат професионално обучение ще се гледа приоритетно. „Готови сме да съдействаме и ние и за повишаване на квалификацията на учителите и за по-доброто качеството на образованието, което учениците ще получават“, посочи тя.

    Шефът на Регионалната служба по заетостта Господин Господинов цитира данни по време на срещата от статистиката на ръководената от него служба, които изпълниха със съдържание насоката на действие на Меморандума именно към професиите, залегнали за сътрудничество в него. Според нея най-много заявки в региона от работодатели има именно към тези професии от години наред.

    Въпреки това от бизнеса отново предупредиха, че ако гимназиите не успеят да подготвят добре квалифицирани кадри, които да отговорят на нуждите на пазара на труда в региона, ще се наложи фирмите да създават свои обучителни центрове.

    „Най-лесно е бизнесът да се премести там, където се развиват регионите. Обединяваме се днес обаче именно за да подпомогнем професионалното обучение, тъй като смятаме, че нашето място е тук-в Хасковска област.“, каза още Стефан Димитров, преди присъстващите да сложат парафите си под документа за сътрудничество.

    Пожеланието на финала между бизнеса и образованието беше да успеят да доведат нивото на професионалното образование до там, че след пет години професии като шлосер да върнат престижа си и хората, които ги упражняват да са горди с познанията и уменията си.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (25)

    • 1
      Чо
      Чобанина
      15 -12
      13:49, 8 фев 2018
      Бравос хубава инициатива на хасковските фирми. Младежите трябва да учат занаят, а не да стават дървени философи в училищата.
      • Кн
        Кнанския Маймун
        5 -9
        05:26, 9 фев 2018
        Чобанин , като те гледам си си Надскочил интелекта... Виж коментара
      • Чо
        Чобанина
        11 -5
        08:19, 9 фев 2018
        Маймунчо, ти за моя интелект не бери грижа. Искам само да те уверя, че е много добре оценен и ЗАПЛАТЕН. За моят интелект съм се трудил здраво в елитни учебни заведения и Университети. Високата ми заплата не ми е дадена даром, а е заслужена с годините. Така, че маймунчо яж си бананите и не се изказвай неподготвен :) Не коментирай работи, които не разбираш ! Само развита промишленост може да извади страната от батака в който е. А за развита промишленост трябват инженери и квалифицирани работници. Още веднъж БРАВО на фирмите за инициативата. А тъпунгерите хейтъри по добре да мълчат !
    • 2
      Ро
      Роса
      23 -8
      15:02, 8 фев 2018
      То Механото като дава неграмотни кадри, има ли кой да ги санкционира неможещи да четат и пишат завършват ,но важното е даскалите да вземат хиледарки и да си въртят любовните историйки.
      • Чо
        Чобанина
        13 -8
        16:29, 8 фев 2018
        Я кажи коя даскалка е най голяма любовчийка, че да й се пробвам :)
      • Ни
        Николова
        10 -4
        19:34, 8 фев 2018
        А.Минкова,Славея Христова,Ем.Бойдева,Добромира Иванова,Диана Андреева
      • Чо
        Чобанина
        7 -7
        19:37, 8 фев 2018
        Ох малиии, ся ше ги оправя :)
    • 3
      См
      Смешни работи
      32 -1
      15:37, 8 фев 2018
      А най-смешното в цялата история е,че всички на снимките знаят,че нищо няма да излезе от цялата работа.Едните се надяват някой да им даде някой лев уж за база,другите пък се надяват държавата да им кихне по някоя програма и така...Като ония 300 милиона дето щели да направят фабрика за конски хапчета и 200 работни места...А за някои от тия училища да трябва да има вече и учители по цигански.Това е положението.Децата отиват в езиковата и математическата за да могат по-лесно да избягат навън.Освен това кой ще проверява тия учители,особено по практика колко знаят?
    • 4
      См
      Смешни работи
      22 -4
      16:38, 8 фев 2018
      И да допълня-на времето заплахата ви беше-Отивай си,на портала чакат...Е,сега кой чака на портала?Май никой.Сега се опитвате да плашите,че ще внесете работници или ще изнесете фирмите.Ами прав ви път!Хайде да видим как ще го направите!Продължавате да мислите хората за балами!90% от вас забогатяха от масови и касови приватизации!И най-лошото е,че държавата знае какво правите със заплащането,с осигуровките и всичко останало,но не реагира.Прости хора вече няма!!!
      • Ра
        Разума
        2 -3
        09:35, 10 фев 2018
        Да бе хората са балами. Щото ако не се направи нещо от сега и няма работещи от къде ще идват пенсиите след 10-15 години.От къде ще идваъ заплатите на всички държавни чиновници. Кото се има в предвид, че всочки отошли в чужбина подпомагат с отдръжките държавните апарати на съответните страно. Вие мислите елементарно
    • 5
      Шл
      Шлосер Стругаров
      21 -3
      17:09, 8 фев 2018
      Тия нашите "бизнесмени" много креативни, бе. Въртят, сучат, все Езиковата и Математическата им криви - много им били паралелките. Ами като са толкова умни, що не направят летни стажове, курсове и тем подобни за ученици и да плащат на децата по някой лев за положените усилия - то и без това доста от тях лятото си търсят някаква работа? Така и двете страни ще имат стимул, а ако на някой не му се учи висше, ще има някаква професия и евентуално и работа. И зашо се подценяват хората след 40-45 години ?Нашите "безнесмени" не искат и да чуят за тях, а какво остава да ги обучават. Да вземат да предложат конкурентни заплати и да не се бъркат в желанията на децата
    • 6
      Чо
      Чобанина
      10 -6
      17:59, 8 фев 2018
      Ако идват добре подготвени на работа добре, ама те колега Стругаров са доста неподготвени, че се налага във фирмите да ги обучават. Извинявай, ама не може един пикльо, дето нищо не знае да има претенциите за висока заплата. Ще си наляга парцалите няколко години, тогава чорбаджията сам ще му я увеличи. Айде със здраве !
    • 7
      Ма
      мастикаджия
      10 -2
      18:44, 8 фев 2018
      Българинът е казал- "дрън ,дрън ,чи пляс!" Терминал 2 работи с пълна пара!
      • Чо
        Чобанина
        11 0
        19:38, 8 фев 2018
        Наздраве, дрънкаме си, ама е добре младите повече да учат колега. Инак у Хасково си оставаме без кадри !
    • 8
      На
      НАБОРА
      14 -1
      20:49, 8 фев 2018
      И на терминал 2 освен в куфара трябва да имаш багаж и в главата. И там избират и не харесват празноглави и мързеливи.
      • Ма
        мастикаджия
        5 -7
        21:03, 8 фев 2018
        Анжек ,приятелю.Само кадърните фукнаха навън.Останаха само пенсиите и ц-иганите!
    • 9
      Чи
      Читател
      10 -3
      21:07, 8 фев 2018
      Градът бавно, но сигурно загива! Няма никакво развитие не само за младите хора, а и за болшинството от останалите. За съжаление!
    • 10
      Чо
      Чобанина
      11 -2
      21:57, 8 фев 2018
      Хасково се развива именно, благодарение на машиностроителните фирми. Точно те създават качествен БВП. Истината е друга. Младежите искат да са чалгари и фолк певици. Машинно инженерство трудно се учи. Същото е и за шлосери , монтьори, стругари и фрезисти, трудно се става майстор. За мен всеки избягал от Родината си е предател ! Тук е фронта на работа и тук трябва да защитаваме с труда си страната. Защо Германия след 2-та световна война се изправи на крака. Да не би немците да мрънкаха като повечето от нас . НЕ ! Хванаха се и здраво работеха и сега Германия е развита страна. У нас всеки втори хленчи, не ще да учи и бяга на запад да мие чинии. Това не са Българи за мен. Това са предатели !!!
      • истината е че сме мързеливи и прости. знаем само тук скрити зад анонимността си да лаем и да пием кафета и да псуваме държавата. а държавата сме ние но ни мързи да работим а все чакаме на готово. това са последиците от тъпия комунизъм който направи от хората кеканански маймуни и мързеливи търтеи. затова германия се оправи , а ние никога няма да се оправим защото сме мързеливи тъпанари.
    • 11
      Кн
      Кнанския Маймун
      6 -4
      05:22, 9 фев 2018
      А Не търсят ли Чорбаджиите и Бейовете Директори ???
      Не е смешно - Кво разбират тъпите Мутри от Инженерство ?
      Отделно че тъпите Ганчовци не знаят и чужди езици ??? ...
      Тия хора са Гавра с Инженерните науки :))
      ...
      Ще Кажете "Я па тоя Кенански Маймун" ...
      Да Маймун съм , Кенански Маймун , ама в Американски зоопарк - това е ключа за бараката - затова знам какво казвам :)
      • Чо
        Чобанина
        9 -5
        09:11, 9 фев 2018
        Маймун, търсят се и директори - по новому - мениджери, обаче такива като тебе едва ли отговарят на изискванията :)))
    • 12
      Ба
      БАЙ ОНЗИ
      6 -4
      10:00, 9 фев 2018
      А чобани със сигурност вече са си намерили. Абе чобанчето, я кажи въртиш ли им свирки на господарите?
    • 13
      Чо
      Чобанина
      4 -6
      10:56, 9 фев 2018
      Ей заради подобни олигофрени като бай онзи сме на тоя хал. Ограничени, умствено изостанали и деградирали.
    • 14
      Тр
      Тракиец
      3 -2
      15:28, 9 фев 2018
      Изключително прости тъпанари като байонзи за жалост, не са рядкост в страната ни. Комплексирани дребни злобарчета дето плюят злоба постоянно !
    • 15
      11
      1112
      4 0
      11:06, 10 фев 2018
      Точно този г-н "бизнесмен"от снимката направи всичко възможно,да няма кадърна работна ръка,а сега тръгнал да плаче....Няма кой да стане роб в правова държава!

    Още новини

    Последни новини