От х:

Днес в x:

Рекордни количества дрога залови полицията през изминалата година, дилърите зарибяват все повече младежи в Кърджалийско

    Рекордни количества дрога залови полицията в Кърджалийско в борбата с притежаването ,разпространението и отглеждането на наркотици на територията на областта през изтеклата 2017 г. С отварянето на ГКПП”Маказа-Нимфея” обаче дрогата се установи трайно в областта. Ежедневие са съобщенията за заловени дилъри и наркомани, както и за шофьори,управляващи автомобили под въздействието на наркотици.

      През изминалата година служители на Областната дирекция на МВР са заловили 960 кг. канабис или общо 104 стръка. Освен това от производители са иззети 13,208 кг.суха листна маса марихуана. Това сочи годишният отчет на дирекцията.Наред с най-масовата дрога-марихуаната са иззети и 8,91 гр.амфитамин; 8,7 гр.метаамфитамин; 24,26 гр. хероин и 80 гр.кокаин.

      Образувани са общо 142 досъдебни производства за притежание, разпространение и отглеждане на наркотични вещества и управление на МПС след тяхната употреба, съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

      Има близо два пъти по-голям брой на досъдебните производства в сравнение с 2016 г., когато те са 84. Това се обяснява както с активизиране на дилърите, така и с по-добрата работа на Областната дирекция на МВР-Кърджали.

      Има тенденция за увеличаване на разпространението на дрога на територията на община Кърджали, алармира председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир. Той посочи,че най-търсения наркотик е марихуаната, следвана от амфетамините и метаамфитамините. В употреба са екстази и хероин, но в по-ограничени количества. Злоупотребява се с анаболни стероиди при фитнес. Сезгин Бекир алармира,че синтетичната дрога измества традиционната, но тя е по опасна и по евтина от хероина. Използват се пропуски в законодателството, които позволяват с малки изменения в състава да се заобикалят нормативните ограничения

    Най-рискова група на хората употребяващи наркотици в общината е между 18 и 26 г. На територията на града има само едно лечебно заведение, където те могат да се ликуват и това е Държавната психиатрична болница. В нея се приемат младежи над 18 г. По-малките се настаняват в Психиатричен център в Пловдив.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини