От х:

Днес в x:

FT: Битката за Балканите влиза в решаваща фаза

В продължение на години Брюксел вярваше,че външните граници на Европейския съюз са непоклатими и не предвиждаше скорошна промяна.

Сега обаче се предлага да се приемат няколко от бедните държави в Западните Балкани, главно поради опасността те да попаднат под влиянието на Русия, Китай или Турция, пише "Файнейшъл таймс".

Миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да предложи на шестте страни от Западните Балкани "правдоподобна" перспектива за присъединяване към ЕС, и тази седмица той представи стратегия, за да обясни, че поне някои от шестте страни ще се присъединят към до блока до 2025 г.

Ентусиазмът за разширяването на ЕС, който бе налице преди десет години до голяма степен е изчезнал, но "приемането на посткомунистическия Изток в Европейския съюз остава едно от основните му постижения".

Сътрудничество със страните от Западните Балкани ", е важно от гледна точка на ЕС, който се опитва да контролира миграцията", подчертава "Файнейшъл таймс" и пояснява, че "обещанието за членство в Европейския съюз е важен стимул за техните правителства да вземат трудни решения".

Сърбия например трябва да направи отстъпки в отношенията си с Косово. В този случай, само 26% от сърбите вярват, че членството в ЕС е добро решение, за другите очевидно Русия и Турция могат да запълнят вакуума. Посочват се и общите проблеми на държавите от Западните Балкани - връзката на политиците с организираната престъпност, корупцията и широкия натиск върху медиите.

Освен това "никоя от тези страни не може да се нарече държава с функционираща пазарна икономика", но това няма да бъде пречка за едно чисто политическо решение. В ЕС са загрижени, че инвестициите на Китай и Саудитска Арабия в региона растат, Русия отново става все по-силна, историческите връзки с Турция се възстановяват", пише по темата и "Уолстрийт Джърнъл".

Медията дава примери за чуждестранно влияние: в Босна, саудитците строят джамии и курорти, турското правителство възстановява мостове и джамии. Китайската банка финансира изграждането на железопътна линия в Сърбия и подписа договор за полагане на покритието на магистрала в Черна гора.

"Западни представители обвиниха руските разузнавателни служби в подкрепа на босненските сепаратисти и националисти, които се противопоставят на приемането в ЕС. Руски наемници в края на 2016 г. безуспешно се опитаха да убият и премиера на Черна гора, пак поради същата причина - сближаването с Брюксел. Москва отрича и двете обвинения", се казва в статията.

Сега на ход е Брюксел. Приемането на държави от Западните Балкани със сигурност ще е успех за политиката на Европейската комисия и ще бъде приветствано от САЩ. Но това няма да стане лесно и безпроблемно, както стана с България и Румъния преди повече от 10 години.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини