От х:

Днес в x:

Шефът на Общинското данъчно в Хасково предупреди за провал на Бюджет 2018

Изображение 1 от 2

    Бюджетът на Хасково за 2018 година може да се „издъни“, предупреди директорът на "Общинска данъчна дирекция" Румен Тинчев.

    Опасенията му стъпват на раздутите, според него, ставки за собствените приходи, които Общинските съветници са гласували. „Въпреки че ще направим всичко възможно да изпълним заложеното, не съм убеден, че ще успеем. Една чаша може да бъде напълнена толкова, колкото помества, нямам как да поеме повече“, коментира ситуацията Румен Тинчев.

    Той посочи, че мнението на експертите от Дирекцията не е търсено от Финансовата комисия към местния парламент при обсъждането на бюджета, нито пък са искани разчети и анализи.

    С  300 хил.лв. над подадената ставка от данъчното са завишени от общинските съветници постъпленията  от таксата за битовите отпадъци например.  Но най-фрапиращата заигравка между възможности и амбиция, която общинските съветници са си позволи, според Румен Тинчев, се е случила при парите, заложени за данъка при придобиване на имущество. Предложението на общинското данъчно е вдигнато нагоре с 250 хил.лв. и в Бюджета за 2018 година са заложени по това перо близо 2 млн.лв. "Тези пари никога не могат да влязат в този размер. Върхов момент през годините е около 1,8 милиона в местната хазна от данъка при придобиване на имущество", коментира Тинчев.

    „Факт е, че Дирекцията е основен фактор, който играе роля при формирането на „собствените приходи“ в бюджета на общината. Затова съм скептичен, че ще можем да изпълним заложеното, което е с около 700 хил.лв. над възможностите, според нас. А това според мен е прекалено“, коментира още ситуацията Румен Тинчев.

    Иначе като „много добра„ отчете работата на Общинската данъчна дирекция за 2017 година началникът й. Приходите от местни данъци и такси за 2017 година са 17,621 млн. лева, което е леко преизпълнение на заложеното.

    Логично най-голям е приносът в местната хазна от такса смет. Отчита се рекорд за събраната сума от платен патент и данък върху таксиметровия превоз - около 280 хил.лв. за 2017 година.

    Събираемостта на текущите задължения върви в рамките на около 70 %, отчете данъчният началник. Освен тях се събират и стари задължения, които към края на 2017 година са били около 6,7 млн.лв., а към настоящия момент вече са набъбнали на около 10 милиона лева. Уведомления са изпратени към над 4 000 граждани, които са натрупали дългове по местните данъци и такси от над 400 лева.

    Над 450 сметки са запорирани заради неизплатени данъци към местната хазна. Дълговете за местни данъци на фирмите, обявени в несъстоятелност, които са 31, са за около 2 млн.лева. Сред най-големите длъжници са Булгартабак с 347 хил.лв, Ерато Холдинг с 201 хил. лв., Булмилк Тонус - 132 хил.лв., Мануела е длъжник с 310 хил.лв, и ТЕЦ-Хасково с неизплатени 51 хил.лева.

    Вече са готови разчетите за всички местни данъци. До края на февруари съобщенията за тях ще бъдат разпратени в писмен вид. В момента обаче вече могат да се плащат на гишетата на данъчното. 5 % е отстъпката при издължаване до 30 април, припомни Румен Танчев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Го
      Гого
      56 -12
      16:03, 7 фев 2018
      Тоя Тинчев кога успя да се намърда в данъчното? Той е жив зян. Беливанов най-наистина е откачил с такива хора да работи.
    • 2
      Да
      Данъкоплатец
      52 -4
      16:21, 7 фев 2018
      Щом "Булгартабак" е сред фирмите големи длъжници Община Хасково да предприеме мерки рушащите се тютюневи складове в района м/у ул."Г.Кирков" и тенискортовете"Юнак" да се разменят като дълг срещу собственност и да се оформят места за паркиране -каквито са крайно необходими и за спортната зала и тенискортовете и за пациентите на лечебните заведения наоколо.Останалата част може да бъде парк или просто нещо не безумно застроено.
    • 3
      Об
      общински съветник
      41 -13
      17:09, 7 фев 2018
      А бе Румене, знаейки че хич те няма по събирането на вземанията в общината сме сложили буфер в бюджета. За това кротувай и гледай да си вършиш работата доколкото можеш, без да говориш за неща, които не разбираш.
    • 4
      До
      До един джендър
      10 -4
      05:43, 8 фев 2018
      Как успя да сложиш този буфер,а не знаеш, че приходите трябва да са равни на разходите, но друго си е да разбираш от машинарии.........
    • 5
      Ст
      Стига простотии
      10 -4
      07:40, 8 фев 2018

      Общината има достатъчно пари. Кмета е рядко стиснат човек.Стига простотии.

    • 6
      11
      111
      7 -2
      08:19, 8 фев 2018
      Няма достъп до сайта за проверка на данъците .Кога ще е достъпен , за да се подготвим психически за поредните пари на вятъра!!!
      • Jo
        John
        3 -1
        09:42, 8 фев 2018
        е, как, нали се е зарекъл, че няма да изпълни плана!
    • 7
      Сч
      счетоводител
      14 -4
      09:11, 8 фев 2018
      „Факт е, че Дирекцията е основен фактор, който играе роля при формирането на „собствените приходи“ в бюджета на общината. Затова съм скептичен, че ще можем да изпълним заложеното, което е с около 700 хил.лв. над възможностите, според нас. А това според мен е прекалено“, коментира още ситуацията Румен Тинчев.
      Що за речник има този г-н Тинчев?!?! Що за глупости е изрекъл в това елементарно и глупаво интервю?!?!
      "Директорът на "Общинска данъчна дирекция" Румен Тинчев".Този човек чува ли се , какъв простоват коментар прави за бюджет 2018 г.?! Г-н Тинчев, защо не направихте Вие бюджета на общината, за да бъде реален и изпълним?!?! Ами много просто, не Вои търсят за становища, анализи, прогнози, по отношение бюджета на общината, защото не сте експерт, липсва Ви експертиза на Вас, по много икономически въпроси. Преди години в цигарената фабрика нямаше от кого да научите и елементарни неща , свързани с икономиката на община Хасково.Вас просто трябва да Ви освободят от тази длъжност, нямате и елементарна прествата за товау как изглеждане , как стоите на тази длъжност. Просто сте смешен!!!
    • 8
      Бо
      Бог да ни пази
      8 -2
      10:12, 8 фев 2018
      Пази боже.Бог да ни помага.Беливанов,Балкански,Тинчев, -нещастни гражда и.
    • 9
      Не
      Несчетоводителср
      6 -3
      10:28, 8 фев 2018

      Аз не съм счетоводител, но съм наясно с тези неща и искам да кажа на г-н Тинчев да не се обажда където не му е работа. Той може единствено да ни каже колко приходи се очаква да се съберат до края на годината и каква е според него тенденцията. Нарастват ли приходите или не?Той поглед върху бюджета на общината няма.

    • 10
      Jo
      John
      9 -4
      10:37, 8 фев 2018
      абе, гербавите, нали обещахте намаляне на данъците, КОГА ще се случи, или понеже кмета не е ваш, няма да стане, ама чакай не бяха ли съветниците, които гласуват наредбите?!
    Последни новини