От х:

Днес в x:

Google иска да преобърне представата за ТВ реклама

Google е основният двигател при трансформирането на онлайн рекламата и до голяма степен формира това, което е тя в момента. Интернет гигантът от няколко години иска да постигне подобна пълна промяна и в по-традиционните канали. На прицел е добрата стара телевизионна реклама. Съвсем скоро Google ще предложи нова рекламна услуга, която е насочена към различните ТВ приставки и цифрови декодери (т.нар. Set top box - STB). Ключовият момент е, че тя ще може да работи и при по-стари устройства, които не са свързани с глобалната мрежа. Точно как ще става това, все още няма oбявени детайли. Микал Стефански, който отговаря за глобалните партньорства на Google, представи новата концепция по време на международната конференция ICU 2018, която се провежда в София с главен партньор Виваком.

Преразглеждане на модела

Стефански очерта няколко проблема, пред които са изправени компаниите, които предлагат подобни ТВ приставки. Първият е многообразието на технологиите и факторите, които трябва да се вземат предвид при изготвянето на подобна услуга. Вторият е свързан с вграждането на рекламите, които да вървят с подобно съдържание. Защото традиционният модел много трудно може да се приложи на онлайн ТВ приставки поради спецификата на връзката. Третият е, че рекламите са сравнително ограничени като възможности за персонализиране. Това е ключово при стандартните интернет реклами, като е много силен инструмент както за компаниите, така и за потребителите, защото свързва двете страни много по-лесно и насочено.

Дигитално решение

Google работи по решение, което трябва да даде отговор на тези проблеми. То се разработва от подзвеното на интернет гиганта DoubleClick. За момента се описва като Dynamic Ad Insertion и предоставя реклами, доста близки по възможности на онлайн методите. Те се интегрират във видеопотока и не се налага да се зареждат отделно от съдържанието, което потребителят гледа. Освен това могат да се персонализирани спрямо потребителите, тоест да не се пускат едни и същи промоционални материали на широката аудитория, а да бъдат по-тясно сегментирани. Услугата предоставя и много по-голям контрол от страна на компанията, която предоставя ТВ приставката. Например разделянето на последващи реклами от различни автомобилни брандове. 

„Персонализираната реклама ще увеличи не само приходите на компаниите, които я прилагат, но ще подобри потребителското изживяване“, отбеляза Стефански. Той допълни, че услугата вече се изпробва от няколко компании в Северна Америка. Стефански обяви, че Google разработва и ново приложение, което да надгради Dynamic Ad Insertion на DoubleClick. Крайната цел на интернет гиганта е да може да предоставя персонализирана услуга дори на ТВ приставки, които нямат връзка с глобалната мрежа. Стефански не разкри повече подробности как точно това ще бъде реализирано. Той допълни, че до една година подобни услуги ще стартират по-масово и най-вероятно Google ще се пробва да разбие и този традиционен рекламен модел.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини