От х:

Днес в x:

Българските властите спряха превоза на домашни любимци за осиновители в Германия

Властите са спрели превоза на кучета и котки от България към техните осиновители в Германия, съобщава на сайта си Българската агенция за безопасност на храните, която е контролиращ орган и в спазването на правилата за здравеопазване и хуманно отношение към животните.

Стопираните за „износ“ животни са били в две от проверените четири превозни средства, натоварени с домашни любимци с произход от България и предназначени за осиновяване в страни членки на ЕС. Контролът е извършен на гранични пунктове на страната, уточняват от БАБХ.

При извършване на проверката две от превозните средства не са допуснати да продължат своето пътуване до крайното си местоназначение заради засечени нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност и регламент на ЕС за движението с нетърговска цел на домашни любимци.

Едното от превозните средства е било натоварено с 34 кучета, като при документалната проверка се оказало, че само 19 от тях са преминали предварителен ветеринарномедицински преглед с гаранция за здравно им състояние. Останалите 15 кучета не са придружени със съответните документи. При последвалата проверка в обекта, от който произхождат кучетата, от там също не са представили документи за собственост на животните.

Второто превозно средство е било натоварено с 30 домашни любимци-кучета и котки, отглеждани и идващи от частни домове на български граждани и от приюти в различни населени места на страната: София град, София област, Несебър, Варна и Хасково. Тя трябвало да пътуват до Германия. В рамките на проверката е установено, че животните нямат или е направена, но не в срок, регистрация в националната база данни на БАБХ. Освен това се оказало, че 99 % от животните не са собственост на германски „осиновители“, както пишело в придружаващите ги декларации, а са все още собственост на приюти или частни лица в България.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини