От х:

Днес в x:

Експерти от три институции проверяваха сигнал за бяла пяна по река Мечка

Изображение 1 от 3

    Експерти от три институции - РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория на ИАОС провериха подадения вчера сигнал за замърсяване на река Мечка в района на Първомай. Информацията за силно замърсена река, по която плува огромно количество миризлива бяла пяна бе подаден  около 14 часа.

    Екипът за извършване на проверката е сформиран незабавно след получаване на сигнала, съобщават от Пресцентъра на РИОСВ. Обходени бяха участъците около моста на квартал Дебър и между Любеново и устието на река Мечка, за да се установят причините за замърсяването. Взети бяха водни проби за анализ. Очаква се информация за резултатите от проверката. Служителите на еко инспекцията бяха придружавани от репортера на parvomai.net и Георги Атанасов – един от подателите на сигнала.

    По време обхода, експертите обясниха, че замърсяването не може да бъде причинено от нарочените млекопреработвателни фирми. „Елит“ са със запушени от много време тръби и не изливат отпадъчни материали в реката. „Бор чвор“ са редовно проверявани, правени са редица внезапни проверки, включително и в неработни дни, изследванията на отлаганията по дъното в района на фирмата не показват там да се извършва замърсяване. Пречиствателната станция работи.

    В същото време по реките Мечка и Тополовска има разположени много малки стопанства и ферми. Не веднъж са правени предписания Общинска администрация да се заеме с проверки и да установи кой от собствениците не спазва Закона и изхвърля отпадъци в реката. Проблем е и това, че село Леново е част от друга община, а замърсителите може да са разположени и там.

    След подаден по телефона сигнал, обход по реката е направен и от общинските служители, които не са установили замърсяване около Дебър и не са успели да проследят откъде е възможно да попаднат в реката тези отпадъци.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      12
      12354
      8 0
      10:27, 7 фев 2018
      Замърсяване има замърсители няма!
    • 2
      Пи
      ПИТАГОР
      8 -5
      11:19, 7 фев 2018
      Прави са иекспертято те са специалисти и за тва зимат заплати и нещо от горе. Ни съ виновни мандрите те отдавна ни изхвърлят отпадаците те просто ги прудават на людето. Според мен без да съм специалист в екологията но все пак специалист в математиката чисто аритметично рибите и речните жиуотня сами са виновни за това замърсяване даже те може би са го предизвикали. Спуред мен тая бяла пяна е следствие на множество оргазми на мъжки екземпляри от животни които жувеят в ряката. Също затруднение по идентифицирането на източника на замърсяване ще се окаже и късното сезиране на органите които ако бяха сезирани в момента на замърсяването щяха да определят източника и да накажат сурово виновника. Затва пърумайци нимой спете ами сички да идат на ряката и да дават денонощно караул и ха са е запенила вендага да убадят на ангу фитлето или органите
    • 3
      54
      543
      4 -4
      12:33, 7 фев 2018
      Млъкни бе Питагор!П............ст гаден!4
    • 4
      Пи
      ПИТАГОР
      6 -2
      12:42, 7 фев 2018
      Що да не пиша
    • 5
      Пи
      ПИТАГОР
      9 -4
      12:43, 7 фев 2018
      За ко да мълча яз ви казвам истината ве ме карате да мълча. Нимога и няма да мълча докато мечка ряка тече запенена и ангу фитлето органите и органите на ангу и фитлето не правят нищо. Само една мечка ряка ни остана и ве и нея искате да съсипете после викате зако младите бягали ам ей за тва. Младите няма веке къде да идат една каракуда да си фанат в тия запенени води. Нема къде лятото да идат да се полюбят ей така романтично щото цялата ряка е в боклуце и за тва нема да има и дяця. А ве искате да мълча ниможе. Ся ангу като люби разни из кабинетите на общинътъ може ама за хората и фиганите само една ряка остана и общинътъ я сасипа. И призувавам накрая тия дето се представляват за мен да не го правят щото ни могът да бъдат като мен.
    • 6
      Ше
      Шерлок Холмс
      6 -3
      13:44, 7 фев 2018
      Очевидно от страна на инстуитуциите няма воля за залавяне на извършителя. Това не се случва за пръв път!!Начинът да се разбере кой е, е да се изследва замърсителя като химичен състав и да се направи разследване кои са потенциалните извършители, които боравят с такива препарати. Да се ограничи кръга на заподозрените и да се извършат необходимите следствени процедури - разпити, проверки... Доколкото виждам от снимките, пяната се е отекла. Взетите проби вероятно ще са с ниска концентрация на замърсяващите вещества. И това ще е оправдание пак да не е ясно какво се е изляло в реката! Затова следващия път който види пяна - да пълни в туба и да носи в РИОСВ навреме! И наместо да висите по кафенетата - агитка пред общината до резултат!
      • 12
        123
        4 0
        19:53, 7 фев 2018
        Българинът е казал: Докато умните се наумуват ,лудите се налудуват. Каквото и да се пише тук е чисто по хавата си ,защото просто няма желание у тези, които трябва да я свършат проверката и съответно наказанието на извършителя .Знае се кой е ,но той е наш човек и плаща пари на който трябва, за да върши нарушенията и за изборите .Този факт е по -важен от всичко друго-природа ,здраве на хората и т.н.
    • 7
      Пи
      ПИТАГОР
      5 -4
      13:54, 7 фев 2018
      Съгласен съм напълно с добрия стар господин холмс само искам да добавя че освен разпити проверки трябва да има и мъчения за да може да се постигне добър резултат а ако е необходимо и колоноскопия на ангу и фитлето и сичко жъ си дойде на мястото. Няма нужда от изследване на състава на водата там жъ ви излъжат тва ни е кът на филмето. Затва денонощен караул трябва да има на ряката както казах и пълнене в туби както каза холмс ако някой иска може и вкусов анализ да направи.
    • 8
      54
      543
      3 0
      16:58, 7 фев 2018
      Питагор,бързо бягай с туби в ръце до реката!И да не си мръднал от
      там докато не се запени!И без това нямаш никаква работа!
    • 9
      12
      123
      3 0
      22:36, 7 фев 2018
      Питагор е Джендър за това така мисли
    • 10
      Пи
      ПИТАГОР
      4 -2
      09:41, 8 фев 2018
      Ъм жендър съм къв да съм по добре жендър от колкото неосъзнат фомосексуалист. Не в пърумай всички сме жендъри от тая вода дет пием и от тоя въздух дет дишаме други ни мойм да сме за тва свиркай си и се чеши по фуя и кутката едновременно.
    • 11
      Чи
      Чифликчия
      1 0
      12:55, 11 фев 2018
      А кой трябва да провери и да хване този,който в петък изтрови всички кучета в село Добри дол-Чихфлика и сега всеки може да влезе вкойто си иска дом и да праи какото си иска....бабите........
    Последни новини