От х:

Днес в x:

Представят двутомника „Америките ни” в Кърджали

Двама автори от творческия колектив, създал двутомника „Америките ни“ ще представят в Кърджали втората част, озаглавена САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (ХХ–ХХІ в.). Доцент Пламен Антов и Иван Христов от Института за литература на БАН ще гостуват в Читалище „Обединение“ в четвъртък от 17,30 ч. като част от програмата на Месеца на Америка, организиран от Дружество „Приятели на САЩ“, Посолството на САЩ и Община Кърджали. Проявата в читалището се реализира със съдействието на Комисия „Фулбрайт“ и Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ в Кърджали.

Двутомникът „Америките ни” е осъществен в рамките на научния проект „Литература и география” на Института за литература – БАН. Изданието е опит за по-широко разглеждане на отношенията между САЩ и България в различни сфери на културата през ХХ и ХХІ в. в тяхната двупосочност. Автори в сборника са най-изтъкнати български американисти, университетски преподаватели и специалисти от различни институти на БАН, както и чуждестранни учени.

Пламен Антов е литературен теоретик и историк, доц. д.ф.н. в Института за литература – БАН. Има широки изследователски интереси, свързани с процесите в съвременната българска литература, а също с области като: философия на Просвещението и българска възрожденска литература/култура, модерност и постмодерност, символизъм, теория на романа. Автор на много научни публикации, както и на монографичните изследвания „Яворов–Ботев: модернизъм и мит. Атавистичната памет на езика“ (2009), „Поезията на 1990-те. Българско и постмодерно“ (2010), „Българският постмодернизъм ХХІ–ХІХ в. Към философията на българската литература” (2016).

Работи в различни сфери и жанрове на художествената литература (където е причисляван към българския постмодернизъм). Автор на книги с поезия, разкази, пиеси. Носител на национални награди за поезия и драматургия. Негови стихотворения и литературоведски статии са публикувани в чужбина.

Иван Христов е доктор по нова българска литература в Института за литература при БАН. Автор на изследването „Кръгът "Стрелец" и идеята за родното” (2009) и на стихосбирките „Сбогом, деветнайсeти век” (2001), „Бдин” (2004),„Американски поеми” (2013) и "Любовен речник" (2018). Литературен критик. Поет. Стиховете му са превеждани на много езици; носител на множество награди за поезия.

Това съобщиха от Дружество "Приятели на САЩ".

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини