От х:

Днес в x:

Даниил Драговитийски е новият Видински митрополит

Драговитийският епископ Даниил e избран за Видински епархийски митрополит, съобщи Светия синод на официалния си сайт.

За Даниил са  гласували 11 от 13 митрополити. Двата гласа са за втория кандидат Мелнишки епископ Герасим.

Българският патриарх Неофит вече е прогласил избирането на Драговитийски епископ Даниил за нов член на Св. Синод в качеството му на Видински митрополит, се казва още в съобщението.

Изборът на новия Видински митрополит предизвика напрежение във Видин, тъй като гражданите подкрепяха епископ Поликарп. Те внесоха в Светия синод над 6 500 подписа в негова подкрепа. Като неприемливи Църквата определи опитите на някои среди да упражняват натиск и да отправят противоуставни искания и претенции. По време на заседанието на Светия синод вчера пред сградата се бяха събрали граждани на молитвено бдение.

Ние добре го познаваме, обяви след избора Патриарх Неофит. Той вярва, че новият видински митрополит ще оправдае очакванията.

Даниил - Атанас Трендафилов Николов е роден на 2 Март 1972 г. в  Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил.Две години по-късно е постриган за монах и е ръкоположен за йеродякон.

Haskovo.net

През 2002 г. завършва задочно БФ на СУ "Св. Климент Охридски".

По решение на Светия Синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до днес.

Коментари в сайта

Последни новини