От х:

Днес в x:

Полицията издирва над 1000 осъдени на затвор

Към 15 януари 2018 г. от МВР са обявени за общодържавно издирване 1126 души, спрямо които има влязла в сила ефективна присъда. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев от парламентарната трибуна, цитиран от агенция „Фокус“.

„Дали е голямо или малко числото? Аз също се питам. Разпоредил съм да ми направят сравнение. Трябва да го сравнят със стари периоди и с цифрите в останалите държави“, посочи министърът.

По думите му през 2017 г. в страната са издирени и задържани 563 души с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“. „Дано това е добро число. Очаквам анализа“, допълни Радев.

Вътрешният министър припомни и, че преди около половин година бяха направени законови промени, според които осъдените на затвор се задържат веднага след произнасянето на присъдата, с която мярка се очаква броят на укриващите се от правосъдието да намалее.

След шесторното убийство в Нови Искър отново бе повдигната темата за избягалите от правосъдието. Повод стана фактът, че единственият заподозрян за престъплението е бил обявен за издирване още през 2008 г. , след като му е било наложено от съда ефективно наказание.

След инцидента Цацаров назначи проверка за колко време прокуратурата вкарва в затвора осъдени хора. Тогава от думите на говорителя му – Румяна Арнаудова, се разбра, че над 500 души са с присъда, която включва и лишаване от свобода, но не са в затвора. Тогава тя уточни, че държавното обвинение все още не разполага с всички справки и пълната информация.  

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини