От х:

Днес в x:

Свързват системите за измерване чистотата на въздуха

400 хил. лв. е стойността на проекта за изграждане на уеб платформа, част от общинска монитогингова система за измерване качеството на въздуха. Това съобщи зам.-кметът на София по направление „Зелена система, екология и земеползване“ Йоана Христова. По думите ѝ още през миналата година е имало индикации за необходимостта от допълнителни системи, даващи информация за нивата на замърсяване.

На проведената вчера среща между МОСВ, Столична община и научни представители, е постигнато съгласие системата от граждански измервателни устройства да бъде тествана и да се търсят варианти за интеграцията ѝ с националната измервателна такава, добави тя.

В рамките на месец февруари предстои да се обяви такава процедура – тя е за две неща: от една страна – да бъде създадена уеб-базирана платформа, която да е „open data”, т.е. да може към нея да се включват допълнително устройства, а от друга страна – в рамките на тази процедура да бъдат предоставени и измервателни устройства, уточни Йоана Христова.

Тя обясни, че след еднодневното въвеждане на „зеления билет“ над 12 000 гости и граждани на столицата са предпочели градския транспорт. Зам.- кметът коментира още, че част от мерките на общината за справяне с мръсния въздух е подобряване условията на градския транспорт и съобщи, че през пролетта експериментално ще бъдат пуснати три нощни линии.

Идеята за връзка между системите за измерване качеството на въздуха е информацията да е максимално достоверна, коментира и министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от "Фокус". 

„По моя инициатива проведохме среща, която касае опит да започнем интеграция между различните източници на информация, които подават данни и към изпълнителната власт, и към местната власт, и към гражданското общество за качеството на въздуха в София“, отбеляза Димов.

„Подчертавам, че основният разговор беше за това как може различните системи да бъдат интегрирани, по какъв начин може тези, които са много, но по-малко точни да комуникират с тези, които са малко, но много по-точни и между тях да застанат тези, които са по средата, за да имаме максимално ясна картина за състоянието на въздуха в София“, обясни Димов.

Според министъра идеята не е да се ограничи, а да се разшири достъпът до информация. Той поясни, че няма да има промяна в цената на системата при интеграцията, тъй като става дума за научно усилие.

Нено Димов поясни, че съвместно със Столична община се извършват проверки от края на миналата година за горене на нерегламентирано гориво.

„Предполагам, че скоро ще имам първите резултати. Това е свързано с изгарянето не в домовете, а най-вече в автосервизи в момента. Насочили сме съвместните си усилия към източника, към пазара на горивата, а не към тези, които купуват. Надявам се от следващия отоплителен сезон да влязат изискванията за твърдите горива – за съдържанието на пепел и сяра. В момента имаме почти готовност да въведем това, но контролът е много важен. Такъв разговор тече в момента – кой и по какъв начин ще извършва контролът. Ако няма контрол, въведеното на хартия няма да е толкова ефективно“, обясни Димов.

Министърът поясни, че всеки месец се прави равносметка за превишението на мръсния въздух. "Единствено нещо, в което България има превишение са фините прахови частици", заяви той.

Във връзка с готвения в столицата протест за качеството на въздуха на 5 февруари, Нено Димов каза: „Протестът е натиск, който е демократично средство, което изразява волята на гражданите. Очаквам да има протести. Нека има протести, живял съм във време, в което не можеше да има такива“.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини