От х:

Днес в x:

Откриха къде в мозъка се появява тревожността

Милионите хора по целия свят изпитват тревожни разстройства, в САЩ почти един на всеки пет възрастни. Ново изследване дава надежда за тях, защото изследователите са идентифицирали "тревожните клетки", разположени в хипокампуса. Те не само регулират тревожното поведение, но могат да бъдат контролирани чрез светлинен лъч.

"Искахме да разберем къде e кодирана в мозъка емоционалната информация, която води до усещането за безпокойство", казва един от изследователите, неврологът Мазен Керибек от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

За да разбере, екипът прави експерименти с лабораторни мишки, като използва техника, наречена калциево изображение. Миниатюрни микроскопи в мозъците на лабораторните мишки записвта активността на клетките в хипокампуса, докато животните обикалят помещенията си.

Екипът построил специални лабиринти, като някои пътеки доведоха до открити пространства и повдигнати платформи - среда, за която се знае, че предизвиква тревожност при мишките, защото стават уязвими за хищниците. Когато се окажели незащитени от стени, нещо се случвало в главите на мишките.  Изследователите наблюдавали извънредна активност в клетки в част от хипокампуса, наречен вентрилен CA1 (vCA1). Колкото по-тревожни ставали мишките, толкова по-голяма била тяхната невронна активност.

"Наричаме ги клетки на безпокойство, защото пламват само когато животните са на места, които са вътрешно плашещи за тях", обяснява  изследователят Рене Хене от Колумбийския университет.

Резултатът от активността на тези клетки е проследен до хипоталамуса - регион в мозъка, който (наред с други неща) регулира хормоните, които контролират емоциите.

Същият процес на регулиране действа и при хората, не само при лабораторните мишки в лабиринти, предизвикващи безпокойство. Изследователите предполагат, че самите неврони на тревожност са част от човешката биология.

Още по-вълнуващо е, че изследователите открили начин да контролират тези тревожни клетки, поне при мишките, и действително променили наблюдаваното поведение на животните. Те използвали техника, наречена оптогенетика, за да изпратят светлинен лъч до клетките в района на vCA1. Така успели ефективно да заглушат клетките на безпокойството и тревожността бързо изчезнала в поведението на мишките. Чрез различни настройки на светлината, изследователите предизвиквали и премахвали тревожно поведение на мишките.

Откритието е публикувано в Neuron. Предстои да се изследват "невроните на тревожност" при хората и светлинния метод да бъдат контролирани, за да се търсят нови лекарства срещу мъчителното състояние.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини